Hírek Külföld Színes

Vásárlás sorban állás és pénztárak nélkül: megnyílt az Amazon Go

Hosszú tervezgetés, kísérletezés után megnyitotta első olyan boltját az Amazon, ahol nincs sorban állás a kasszánál, hiszen kassza sincsen. Borító: Youtube

MH – Összeállítás

Több vállalat dolgozott már korábban is azon, hogyan lehetne elkerülni a vásárlások legidegesítőbb részét, a sorban állást. Az Amazon őket megelőzve nyitotta meg első boltját január 22-én Seattle-ben. Az üzletben nincsen sor és kasszák sem.

Az Amazon Go boltok működése egyszerű: a vásárló bemegy, leveszi amire szüksége van, majd távozik. Bemenni azonban csak úgy lehet, ha rendelkezünk Amazon kártyával. Ezt a kapunál kell leolvasni telefon segítségével és indulhat is a bevásárlás. A vásárlás közben több kamera figyeli a vásárlókat, egy algoritmus segítségével jegyzi fel a rendszer, hogy ki mit tesz a kosarába. Ha mindent összeszedtünk, mehetünk is haza. A telefonos alkalmazás levonja a vevő egyenlegéből a vásárolt áruk összegét, amelyről szöveges értesítést kap.

Öt éve fejlesztik ezt a technológiát, a vállalt nem titkolta, hogy céljuk a sorban állás megszüntetése. Nehézséget az jelentett, hogy amit valaki levesz a polcról, lehet, hogy később vissza is tesz. Hibái persze vannak még a rendszernek, hiszen a rengeteg ember, aki belép a boltba gyorsan mozog, ami összezavarhatja az érzékelőket, egyszerre eddig 97 embert tudtak követni egyidejűleg. Ugyanígy az azonos testfelépítésű emberek és a gyermekek is bezavarhatnak. A termékeken pedig aránytalanul nagy kódok vannak, hogy a kamerák le tudják azokat olvasni.

Jelenleg Amerikában 3,5 millió ember dolgozik pénztárosként, kérdéses, hogy mennyire kell félteniük állásaikat. Többen ellenzik, hiszen több embert küld utcára, mint amennyi munkahelyet teremt az Amazon Go.