Kiemelt hírek Színes Térség

Nincs jobb a házikolbásznál

Hatodik alkalommal szerveztek disznótoros napot Pitvaroson, felsorolni is nehéz, hogy mennyi finomsággal várták az érdeklődőket. Délután Márió szórakoztatja a közönséget.

Nagy Szabolcs – Pitvaros

Évek óta disznótoros nappal várja az év elején Pitvaros a látogatókat, amelyet a Provita Segítő Szolgálat szervez a helyi művelődési házban. A cél az ötlettel az volt, hogy mivel télen kevesebbet találkoznak az emberek, kevésbé mozdulnak ki otthonról, ilyenkor is legyen egy rendezvény, ami összehozza a közösséget. Vidéken pedig mi lehetne ez más, mint a disznóvágás, mondja a polgármester.

– A gasztronómiával mindig könnyebb összehozni az embereket. Ilyenkor fellépnek helyi csoportok, akiket az itt élők szívesen néznek meg,  van sztárfellépő is, akiért pedig a környező településekről is átjönnek az érdeklődők – tudtuk meg Radó Tibortól.

navigate_before
navigate_next

A polgármester nagyon szívesen emlékszik vissza a gyermekkorának disznóvágásaira is, azt mondja a vesepörkölt mindig olyankor volt a legfinomabb. Akkoriban nem volt kérdés, hogy erre az alkalomra nem csak a környező megyékből, de még az ország másik feléből is hazajöttek a távolabbi rokonok is, 40-50 ember is összegyűlt, 2-3 disznót is le kellett vágni, hogy maradjon is a családnak.

Radó Tibor szerint azonban már vidéken is egyre kevesebbet tartanak háznál disznóvágást, bár sertések még vannak, azok feldolgozását már inkább szakemberekre bízzák, nem otthon foglalkoznak vele.

Két helyi csapat az igazi házi kolbászkészítést is bemutatta a látogatóknak, Tóth Tiborék ráadásul mindent kézzel csináltak, mint régen.

– Szándékosan nem használunk elektromos darálót sem, mert egy kis hagyományőrzést szeretnénk belevinni. Fokhagyma, só, bors, kömény kerül bele, de a kolbász igazi titka a pirospaprikában rejlik. Édesapámtól tanultam, de már az én fiaim nem fogják ezt átvenni. Pedig én gyerekkoromban hogy örültem, amikor a felnőttek egyáltalán odaengedtek mosni a disznót! – meséli a Haverok csapat egyik tagja, majd hozzátette, ők saját részre már ezen a télen is levágtak hármat. Szerinte falun ezt mindenkinek így kellene csinálnia, mert sokat lehet vele spórolni is.

A lakosokat már reggel sült vérrel várták a rendezvényen, ám gyorsan előkerült a sült kolbász is. Hatalmas üstökben, bográcsban pedig töltött káposzta és pörkölt is főtt. A helyi Dance Club, a Szlovák hagyományőrző Csoport, és a Betonpillangók nevű csapat is fellépett, délután négy órától pedig Márió szórakoztatja a közönséget.