Belföld Hírek Kiemelt hírek Makó

Turi Tímea verseskötetéért kapja az Artisjus Irodalmi Díjat

A makói születésű költőnő a tavaly megjelent, Anna visszafordul című verses kötetéért veheti át február 1-jén az Artisjus Irodalmi Díjat a budapesti Music Centerben kezdődő ünnepségen. Fotó: Valuska Péter

Korom András – Makó/Budapest

Az Anna visszafordul “fájdalmas, gyönyörű és megrázóan hétköznapi alanyi költészet”, “majdnem rezignált és majdnem kiábrándult, de mindenképpen bölcs és alázatos líra”, “a test árulásairól, a lélek esendőségéről, a házasság megcsontosodásáról, a kopott és tovább kopó dolgainkról, arról, hogy szeretni mekkora kockázat” – így jellemezte Turi Tímea Artisjus Irodalmi Díjat kapott verseskötetét Grecsó Krisztián József Attila díjas költő író.

– Nagyon örültem neki, nagy megtiszteltetés ez a díj. Azon elismerések közé tartozik, amely szakmai kiválasztása miatt okoz örömöt az embernek – válaszolta Turi Tímea, amikor azt kérdeztük tőle, mit szól, hogy a költészet kategóriában Artisjus Irodalmi Díjat vehet át.

A költőnő legutóbb 2012-ben kapott Király István-díjat. Azt mondta, hogy a két elismerés közt az a különbség, hogy míg a Király István-díj esősorban értekező munkáknak szokás odaítélni, s mely elismerés magándíj, melyet a Király István Alapítvány hozott létre, addig az Artisjus Díjat minden évben szépíróknak ítélik oda a jogvédő szervezet.

– A Magvető Kiadó Időmérték sorozatában tavaly áprilisban megjelent Anna visszafordul című verseskötetemért kaptam az elismerést. A kötetben különböző irodalmi, mitológiai, bibliai alakok történetét próbálom újra elmesélni – sajátosan női szempontból – jellemezte a kötetet. Arra a kérdésünkre, mit jelent neki, hogy Makóról származik azt mondta: – Mindenképpen sokat jelent számomra a makóiság, hiszen olyan útravaló, amit a szülőváros tud adni, amelyből az ember egész életében tud táplálkozni. Makón különösen erős volt mindig a művészeti képzés, tehát nagyon-nagyon sokat tanultam, amit a mai napig tudok hasznosítani – mondta.

Túri Tímea az akkori nevén Bartók Béla Általános Iskolába járt, melynek akkor Gilinger Katalin volt az igazgatója. – Ő egy olyan közeget tudott teremteni, amiért a mai napig hálás vagyok. Olyan világos értékrendet adtak át már nagyon korán a gyerekeknek, amihez később is lehet igazodni – tette hozzá a költőnő.

+++

Turi Tímea 1984-ben, Makón született. 2008-ban, kommunikáció és magyar szakon szerzett diplomát a Szegedi Tudományegyetemen. 2012-től a Magvető Kiadó szerkesztője, 2017 júliusa óta főszerkesztője. Művei: Jönnek az összes férfiak (Kalligram, 2012), A dolgok, amikről nem beszélünk (Magvető, 2014), Anna visszafordul (Magvető, 2017).

Az idén Berkovits György kapja az Artisjus Irodalmi Nagydíját Magyar látvány című esszékötetéért. Schein Gábor Füst Milánról szóló irodalmi tanulmányáért, Földényi F. László A melankólia dicsérete című esszékötetért, Csabai László Szindbád, a forradalmár című művéért részesül Artisjus Irodalmi Díjban.