Kiemelt hírek Makó

Fantomlakásokat is felújítana a makói önkormányzat

Négy olyan önkormányzati lakás is szerepel a Honvéd felújítási pályázatában, melyek a valóságban már régen nem is állnak. Megkérdeztük a polgármestert, hogy akkor hogy kerültek be abba a pályázatba, mely 14 lakás felújítását célozza, 180 millióból. A képen a Wlassics utca 16-os számú ház hűlt helye.

Korom András – Makó
Olyan önkormányzati lakásokat is fel akarnak újítani a Honvád városrészben, mely hosszú évek óta nem is létezik, azaz csak a telkük van meg – reagált egy neve elhallgatását kérő olvasónk a 180 millióért újítanak fel 14 Honvédban lévő bérlakást című írásunkra, melyben közöltük is az ügyben a döntő szót kimondó ügyrendi és pénzügyi bizottság által elfogadott határozatban szereplő címeket.

A múlt hét végén és a mostani elején végig is jártuk a helyszíneket, s magunk is azt tapasztaltuk, hogy négy címen vagy csak az üres telkek találhatók, vagy némi romok, de háznak, lakásnak már nyoma sincs. Ezek közül csak a Wlassics utca 16. sorsáról tudtak a környékbeliek: mégpedig azt, hogy lakói rég elköltöztek, illetve meghaltak, s az üresen maradt épületet valakik egyszerűen széthordták. Ami maradt belőle, az meg régen összeomlott. Régen – akikkel beszéltünk azt mondták, hogy talán még a ’90-es években.

Nem tud meglévő önkormányzati lakásokról a Dembinszky utca 30-32., a Türr utca 38., a Szigeti utca 20. alatt a Makói Roma Nemzetiségi Önkormányzat sem. Gilingerné Ráday Krisztina elnöke szerint sincsenek itt sem önkormányzati bérlakások, se álló lakóépületek (Mi csak egy helyen láttunk egy falrészletet a szerző). Tudnak azonban kettő meglévőről a Lendvai utca 81-ben és a Wesselényi 37. alatt. Ezek azonban nem szerepelnek a felújítási tervben.

Megkérdeztük Farkas Éva Erzsébetet, hogy ha négy önkormányzati lakás helyén csak az üres telkek állnak, akkor hogy írhattak ki rájuk felújítási pályázatot. A polgármester azt mondta, hogy valóban léteznek olyan önkormányzati lakások a Honvéd városrészben, melyek a valóságban nincsenek is meg, vagy csak romokban, de azok a földhivatali bejegyzést szerint még mindig állnak. A pályázatot pedig a hivatalos földhivatali nyilvántartás alapján nyújtották be. Elmondta, hogy 14 lakás felújítása mellett egyébként egy 15. is lesz, mégpedig a leendő közösségi ház szolgálati lakásaként épül majd meg.