Kiemelt hírek Makó

Katalógusba rendezték a Natura egy évtizedét

Pénteken a Glorius Vigadóban mutatják be a Natura Marosmenti Művésztelep 10. születésnapja alkalmából készült katalógust. Az érdeklődők kamarakiállításon láthatnak keresztmetszetet a művésztelepi alkotásokból. Archív képünk a Natura tavalyi zárókiállításán készült.

Korom András – Makó

Tavaly volt 10 éves a makói Natura Marosmenti Művésztelep, mely jubileumi katalógusát pénteken délután 5-kor mutatják be a Glorius Vigadóban.

– 2007-ben egy szimpóziummal indult a munka, s először 2008-ben rendeztük a háromhetes programot – mondta Karsai Ildikó grafikusművészt. A művésztelep vezetője hozzátette: a bemutatandó katalógusban készítettek egy összegző kronológiát a meghívott és résztvevő művészekről és a díjazottakról. – Eddig körülbelül 30-35 művész dolgozott nálunk, szakmai előadók és művészettörténészek segítették a munkánkat, illetve előadásokkal gazdagították a programot – mondta.

Karsai Ildikó szerint a 10. év egy mini születésnap. – Vannak olyan művésztelepek, melyek 50 vagy 100 éve működnek, ehhez képest a Natura gyerekcipőben jár. A nálunk megfordult alkotók korábbi művésztelepeken, így a Makói Művésztelep munkájában is részt vett, de meghívtunk alkotókat a korábbi grafikai művésztelepről is, de a régiek mellett új műfajt képviselő alkotókat is meghívtunk, de vannak visszatérők is – mondta.

Az esten Feledy Balázs művészeti író, a Natura Marosmenti Művésztelep művészettörténésze Karsai Ildikó köszöntőjét követően prezentációjában bemutatja a katalógust. Azaz látványosnak ígérkezik a program. Befejezésként a katalógus összeállításában segítő Oláh Nóra, a művésztelep titkára, mond rövid összegzést.

Több alkotó is jelezte, hogy részt vesz a bemutatón, azaz az érdeklődők velük is találkozhatnak. És persze azzal a kamaratárlattal is, melyet ez alkalommal állítottak össze, keresztmetszetet nyújtva a Natura alkotásaiból.

– A művésztelepnek egyébként áprilisban nyílik tárlata a Hagymaház Galériában, ahol egy visszatekintő gazdag anyaggal jelentkezünk – árulta el Karsai Ildikó.