Kiemelt hírek Makó

Akár ezer szállodai szoba is épülhet Makón

Lázár János a Hagymatikum bővítésével kapcsolatos bejáráson beszélt erről. Megnéztük, hogy mely meglévő épületek jöhetnek számításba. A képen a régi városháza. Akár hotel is lehetne belőle.

Korom András – Makó
Az idegenforgalmi szakemberek előrejelzése szerint a Hagymatikum tervezett 9,5 milliárdos bővítésével Makó az elkövetkező évtizedekre komoly turisztikai célponttá válhat. Emiatt a Magyar Turisztikai Ügynökség számításai szerint akár ezer újabb szállodai férőhely megteremtésére is szükség lehet egy következő beruházás keretében – ezt Lázár János Miniszerelnökséget vezető miniszter mondta, a makói fürdő bővítésével kapcsolatos bejáráson.

 

Hogy hol létesülhetnek ezek a szállodai szobák, arról senki sem beszélt, de az általunk megkérdezett turisztikai szakemberek is azt mondták, amit a józan ész diktál: azaz a Hagymatikum közvetlen közelében.

Száma jöhető épületek szerencsére vannak is, mégpedig építészetileg szintén kiemelkedő, városképet meghatározók, még ha azok nem is mostanában, de jellemzően a 19 század végén, a 20. század első harmadában épültek.

A rendőrség egykori székháza a Teleki és Szép utcák sarkán. Esőben-hóban is közel a fürdő.

Arról már a nemrégiben 6. születésnapját ünnepelt fürdő átadás a környékén voltak elképzelések, hogy mely épületekből lehet szálloda. Igaz mindez idáig csak a volt Kállai Éva kollégium, azaz a korábbi Arad-Csanádi Takarékpénztár 1927-ben emelt épülete változott át a Glorius hotellé.

Már a korábbi városvezetés idején felmerült az ötlet, hogy egy befektető segítségével a régi városházát alakítanák át hotellé, azt egy folyosóval összekötve a Hagymatikummal. A baj azonban csak az volt, hogy akkoriban még ott működött a Dégáz ügyfélszolgálat, a városi televízió, a földhivatal és a levéltár is. A Dégáz és a tévé azonban régen elköltözött, de a földhivatal is a Hollósy Kornélia utcában működik. A levéltár számára pedig most alakítják át az egykori Petőfi parki óvoda épületét. Azaz a Kocka Ferdinánd tervezte régi városháza hamarosan komolyan számba vehető helyszín, egy újabb szálloda számára.

A pénzügyőr palota a Szent János téren. Csak egy úttest választja el a fürdőtől.

De szintén szállodává lehetne átalakítani a volt rendőrségi székházat. A Szép és a Teleki László sarki impozáns épület üresen áll, leszámítva, hogy időnként ebben tárolják a közmunkások által megtermelt krumplit és vöröshagymát.

És hotelként számításba jöhet a szomszédos egykori pénzügyőr palota. A Szent János téri épület jelenleg főképp a városi könyvtárnak ad ideiglenesen otthont, de ez is volt kollégium, mégpedig a Galamb iskoláé (még 601-es korában). Ezeknél azonban nagy hátrányt jelent, hogy a Hagymatikum bejárata épp a velük ellenkező irányba néz.

One Response

  1. Még a Korona is egy lehetőség. Az is csak nagyrészt kihasználatlanul pang. Ha felül szálloda lenne, mint még nem is olyan régen, talán az éttermét is lehetne gazdaságosan üzemeltetni. A cikkben említett épületeket még Búzás Péter városvezetése alatt ezért ürítették ki, illetve ezért készültek ezek kiürítésére, hogy szállodák lehessenek belőlük. Ha megvalósul a fürdő bővítése szükség is lesz rájuk. De szép is lenne 6 működő hotel a fürdő és az uszoda körül. Végre tényleg megvalósulna a régóta dédelgetett fürdőváros. De vajon hol parkolna ennyi vendég autója?

Comments are closed.