Hírek Makó

A megbékélés fontosságát hangsúlyozta Keresztes Szilárd Makón

Makón is zajlanak az ökumenikus imahét alkalmai, amelyen minden nap más felekezet látja vendégül a híveket. Január 24-én, szerdán a görögkatolikusok voltak a keresztények egységéért folytatott közös imádság házigazdái. Az esten Keresztes Szilárd nyugalmazott megyéspüspök hirdetett igét.

Szabó Anita – Makó

Több mint száz esztendeje hagyomány szerte a világban, hogy egy héten keresztül, felekezeti hovatartozástól függetlenül, közösen imádkoznak az emberek a keresztények egységért. Makón is január 21-e óta, minden este más közösség látja vendégül a híveket. Ezek az alkalmak lehetőséget adnak a találkozásokra, a beszélgetésre és az eltérő vallási hagyományok megismerésére is. Eddig a baptista, az újvárosi katolikus és a belvárosi református egyházközség tagjai voltak a házigazdák, szerda este pedig a görögkatolikusok. A szervezők arra törekedtek, hogy minél több embert meg tudjanak szólítani, ezért egy adott helyszínen mindig más felekezet vezetője vállalta az igehirdetést vagy ismert szónokot kértek fel a feladatra.

Így volt ez dr. Keresztes Szilárd, nyugalmazott megyéspüspök esetében is, aki húsz esztendőn keresztül vezette a magyar görögkatolikus egyházat. Működése alatt több oktatási intézményt alapított, munkásságát számos díjjal ismerték el.

Makói látogatásán „Remény és gyógyulás – Isten letöröl szemünkről minden könnyet” címmel tartott beszédet. Ebben kiemelte öt évtized azon eseményeit, amelyek meghatározóak voltak. – Személyesen emlékem, hogy 1967-ben Athenagorasz pátriárka és VI. Pál pápa találkozott Rómában. Ötven esztendővel később, a havannai reptéren Kirill pátriárka is megtette ezt Ferenc pápával. Az ortodox és a katolikus egyház közeledésében ezek mérföldkövek voltak, amelyeket az isteni Gondviselés köt össze – utalt az egység fontosságára az ünnepi szónok. Hozzátette, nem csupán imádkozni kell az ökumené ügyéért, de meg kell mutatni a testvéri közeledés jeleit is. – Ez a mostani alkalom is egy jó lehetőség arra, hogy tanúságot tegyünk arról, hogy az emberiség szenvedésével közösséget akarunk vállalni – hangsúlyozta Keresztes Szilárd.

Az ökumenikus imahét alkalmai tovább folytatódnak. Csütörtökön az újvárosi református, pénteken a belvárosi római katolikus, szombaton az evangélikus templomba várják 17 órától az ökumené ügyét fontosnak tartó híveket.

navigate_before
navigate_next