Kiemelt hírek Térség

83,5 milliót költhetnek az óföldeáki erődtemplomra

A Dél-alföld egyetlen erődtemploma állapotának megnyugtató helyreállítására a Miniszterelnökség biztosította a pénzt. A felújításról egyelőre nem tudható több.

Korom András – Óföldeák
83 millió 500 ezer forint támogatást biztosított a Miniszterelnökség Társadalmi és Örökségvédelmi Ügyekért valamint Kiemelt Kulturális Beruházásokért Felelős Helyettes Államtitkársága a “Kulturális örökségvédelmi szakmai feladatok” előirányzatából a Szeged-Csanádi Egyházmegye részére, az óföldeáki erődtemplom helyreállítására – erősítette meg információnkat az egyházmegye.

Közölték: jelenleg zajlik a szerződéskötés, majd megkezdődik az állapotrögzítő felmérési dokumentáció összeállítása, amely az engedélyezési- és kiviteli tervek elkészítésének alapjául szolgál. A dokumentációk részletesen tartalmazzák majd a felújítás szakmai tartalmát.

Igencsak hányatott sorsú az erődtemplom, melyet valamikor a 15. század második felében építettek. A Dél-Alföld egyetlen olyan temploma, mely dombon – többek szerint egy vaskori kurgánon – áll, s árok veszi körül. Védfala a 15-16. században épülhetett. A török kiűzése érdekében zajló háború a 16. század végén elnéptelenítette falut. A templomot is csak annak 1723-as újratelepülésekor építették újjá. 1845. május 28-án a Tisza és a Maros együttes árvize elvitte a falut, mely lakói nagy része el is költözött, megalapítva a mai Földeákot.

Az erődtemplom felszerelését átvitték Földeákra, s az erődtemplomot magtárrá alakították. Majd folyószabályozások utáni visszatelepüléseket követően. A templomot 1874-ben hosszirányban bővítették, s a földbirtokos, Návay László hétéves szibériai száműzetésében tett fogadalma szerint, 1923-24-ben helyreállították. Az erődtemplomban 1989-ben Vályi Katalin végzett falkutatást, 1990-99 között Béres Mária vezetésével nagyobb arányú műemléki régészeti kutatásokra került sor, majd következett a helyreállítás, állagmegóvás. Az üvegablakokat Szilágyi András tervei alapján pótolták.