Kiemelt hírek Makó

Szélmalomharc az illegális szeméthegyek ellen Honvédban

Tavaly összesen 284 tonna illegális hulladékot szállíttatott el Makó, ebből 210-et a Honvéd városrészből. Úgy látszik hogy a szemét elleni szélmalomharc az idén is folytatódni fog.

Korom András – Makó

– Mindenki idehordja – vakkantotta válaszként egy kerékpáros a kérdésemre, hogy miért a Paizs utca egyik üres telkére borította be a biciklijén eddig elszállított tápos zsákot. Persze abból azonnal ki is borult a műanyagokból, konzervdobozokból, rongyokból és ázott papírból álló tartalma. A biciklis nem bizonyult szószátyárnak, felült a kétkerekűjére, s elindult a Királyhegyesi út felé.

Megpróbáltuk megtudni a környéken élőktől, hogy vajon kik és miért hordják ide a szemetet, de senki sem akart vagy tudott mondani semmit. Egy asszony kivételével:

– Ne higgye, hogy csak a honvédiak hordják ide a szemetet, hozza azt mindenki, aki csak tudja. Sokan albérletben élnek, s nincs is kukájuk, mert a ház papíron üresen áll. Hát ők kerekednek fel mindazzal amit nem lehet eltüzelni – mondta. – Könnyen teszik, erre, a Honvédon sokan járnak éjszaka s nappal is, Van, hogy megállnak egy-egy autóval, és zsákszámra dobálják ki ide a szemetet – tette hozzá.

Azt azonban már nem tudta megmondani, hogy a Paizs utca belső részének egyik telkére hogy került a halomnyi szemét. Mert oda biztosan mennek be vele idegenek, kockáztatva, hogy a kóbor kutyák cakkozzák ki a nadrágszárukat.

– Egy szavát se higgye. Ide a környékbeliek közül hordják a szemetet. Sokan guberálnak, s amit hazavisznek és semmire sem használható, az ide kerül. S ahol megjelenik egy kisebb kupac, ott hamarosan nagyobb lesz – vázolta a helyzetet egy környékbeli nyugdíjas. Azt mondta, hogy maga szokta látni, hogy kik és mennyi szemetet dobálnak ide, s mindet innen a környékből vagy a Wlassich utcai abc-ből ismeri.

Sokan úgy tartják, hogy Honvéd a legszemetesebb városrész, mely azt mutatja, hogy az itt élők a legigénytelenebbek arra, milyen is a környezetük. Mások szerint olyan a szegénység, hogy a mindennapi megélhetés minden mást felülír. A környezet tisztán tartása így sokak számára az utolsó utáni helyen áll. Minden megelőzi.

Hogy a szegénység tényleg nyomasztó, annak egyik árulkodó jele, hogy teafüvet filterenként is adnak a fent említett abc-ben.

Egyébként tavaly Makóról összesen 284 tonna illegálisan lerakott hulladékot szállítottak el, ebből 210 tonnát Honvédból. Ez utóbbit egyébként azok a közfoglalkoztatottak gyűjtötték össze az üres telkekről, árokpartokról s egyéb helyekről, kik maguk is honvédiak.