Hírek Makó

Korszerűsítik az idősek otthonát

127 millió forintos pályázati forrásból újítják fel Batthyány utcai idősek otthonát. Az energetikai korszerűsítési munkálatok decemberben indultak, idén szeptemberben lesz kész várhatóan.

Kiss Dániel –Makó

Farkas Éva Erzsébet polgármester Kiss Ildikóval, a Csongrád Megyei Szivárvány Otthon intézményvezetőjével és Toldi János települési képviselővel kedd délután tekintette meg a zajló munkálatokat az idősek otthona körül. A felújítás részleteiről már mi is írtunk korábban, az erről szóló cikkünket ide kattintva tudja elolvasni.

– Makó város önkormányzata, mint Idősbarát Önkormányzat díjjal rendelkező önkormányzat, úgy gondolom, hogy büszkén mondhatja el, hogy az idősek számára nagyon sok intézkedést tett az elmúlt három évben – mondta el Farkas Éva Erzsébet. A város polgármestere hozzátette, hogy a helyi klubok több tíz nyugdíjast foglalkoztatnak, illetve látnak el szociális területen, nappali ellátásban. A városban 12 nyugdíjasklub működik, 541 taggal, 2 épületegységben, felújított környezetben. A Hajnal utcai gondozóházra 2016-ban 26 millió forintot fordítottak, pályázati forrásból és önerőből.

– Mindezek a fejlesztések azt teszik lehetővé, hogy támogatási rendszerrel kibővítve egy teljes körű időseket szolgáló várossá nőhettük ki magunkat – tette hozzá. Ez azért is fontos, mivel Makón több mint 3300 70 év feletti lakik, ha a 65 év feletti támogatási rendszert is beleszámítjuk, akkor ez több mint 6000 főt jelent. Ehhez még hozzátartozik a 70 év felettieknek járó 5 ezer forintos támogatás, illetve az évente kétszeri, karácsonyi és húsvéti 10 ezer forintos vásárlási utalvány. Ezeken túl továbbá 5 millió forinttal támogatja az önkormányzat a nyugdíjas klubokat – mondta el a polgármester.

Az intézményi, illetve a támogatási rendszer mellett az időseknek szóló szolgáltatások fontosságáról is szó esett: az Egyesített Népjóléti Intézmény feladatellátásának keretein belül történik a házi gondozás, amely 63 főt érint. 93 fő házhoz szállított ebédet is kap, 50 fő pedig jelzőrendszerrel ellátott házi gondozásban részesül.

Az időseknek szóló programokról is beszélt a polgármester: a hamarosan megrendezésre kerülő batyus bálról, idősek városi vetélkedőjéről, az idősek világnapjáról és az idősek karácsonyáról – ez a négy kiemelt program az évben.