Hírek Kiemelt hírek Makó

Református lelkész is mondott verset a magyar kultúra napján a SZIGNUM-ban

300 diák szavalta együtt közösen a Himnuszt ma a SZIGNUM-ban. A magyar kultúra emléknapján szervezett ünnepi megemlékezésen Kotormán István református lelkész is mondott verset és kiállították a magyar nemzet emlékkönyvének négy kötetét is.

Szabó Anita – Makó

Évtizedes hagyománya van a makói Szent István Egyházi Iskolában a magyar kultúra napjáról való megemlékezésnek. – Ebben az esztendőben ünnepeljük a Himnusz 195. születésnapját, ezért az intézmény közösségének minden tagja teljes szövegével és együtt szavalta el nemzeti imádságunkat. Az eseményt ezúttal is összekapcsoltuk a héten zajló ökumenikus imahét szellemiségével is. Mivel Kölcsey református volt, ezért örömmel vettük, hogy Kotormán István elfogadta a meghívásunkat az alkalomra. A lelkipásztor a jelenlévő mintegy 300 diák és pedagógus előtt elmondta Túrmezei Erzsébet A harmadik c. versét – tájékoztatott Mészáros Ildikó tanárnő, a SZIGNUM humán munkacsoportjának vezetője. Az eseményt szervező pedagógustól azt is megtudtuk, hogy rendkívül fontosak az ilyen jellegű rendezvények, mert egyre nehezebb megszólítani a fiatalokat az értéket képviselő és mélyebb gondolatokat hordozó témákban. Úgy véli azonban, hogy egy ilyen közös szavalás az összetartozás élményét adhatja és lelkesítheti is őket.

A makói kéttannyelvű iskolában a magyarságtudat és összetartozás erősítésére évek óta, jó gyakorlatként a hetedik osztályosok elkészítik a magyar nemzet emlékkönyveit is erre a napra, ezúttal az egyik osztály készített albumot, a másik pedig illusztrálta a Himnusz szövegét. – Az idén négy kötetet szerkesztettek meg a diákok csoportokban, amelyekben a kedvenc témáikat mutathatták be, és öt-öt képviselővel hazánk kiválóságait gyűjtötték össze. Az albumok összeállítására hat hét állt rendelkezésre. Idén a legnépszerűbb témák a gasztronómia, a kutyafajták, együttesek és a YouTuberek voltak – foglalta össze a projekt lényegét a tanárnő, aki azt is elmondta, azért is hasznos ez a tevékenység, mert a diákok a munka teljesítése során megtanulnak felelősséget vállalni a közös munkáért és elsajátítják a könyvszerkesztés, a hivatkozás legfontosabb szabályait is. Az albumokat a magyar kultúra napján kiállították és bárki megtekinthette őket.