Hírek Külföld Színes

20 éve robbant ki a Lewinsky-botrány

A botrány, ami miatt majdnem leváltották Bill Clinton amerikai elnököt. Az akkor 22 éves gyakornokkal folytatott viszonya, és az azt követő események nem csak a hagyományos médiát, hanem az akkori internetet is megmozgatta.

Kiss Dániel – Külföld

„Nem volt szexuális kapcsolatom azzal a nővel” – tagadta az elnök az ügyet, aki ellen Impeachment, azaz felelősségre vonásra szolgáló eljárás is indult. 1998. január 17-én hozták le először a hírt a botrányt kirobbantó viszonyról, ezután pedig hamar országos visszhangot kapott.

A tagadások ellenére kiderült, hogy 1995 és 1997 között viszonya volt Monica Lewinskyvel. A fiatal hölgy ingyenes gyakornoki munkát végzett a Fehér Házban, ekkor került kapcsolatba Clintonnal, először állítólag november 15-én történt orális szex a Ovális Irodában köztük. Ezt követően még – Lewinsky elmondása szerint – nyolcszor járt az elnöknél.

Ráadásul nem ez volt az egyetlen ilyen ügy, ami Clintont érintette: Paula Jones szexuális zaklatás miatt 1994-ben polgári peres keresetet nyújtott be az elnök ellen. Az ügyben behívták Lewinskyt is, mint tanút, aki írásban tagadta viszonyát – annak ellenére, hogy titokban, de korábban felvette Linda Tripp, ahogy Lewinsky részleteket árul el tagadott viszonyukról.

A tagadássorozat végét jelentette, hogy Lewinsky végül beismerte (teljes mentesség ellenében), hogy összesen kilenc alkalommal volt orális szex közte és az elnök közt, mindkét fél beleegyezésével. A bizonyítékot pedig az a kék ruha jelentette, amin azóta is rajta volt a spermafolt. Clinton bocsánatot kért, Paula Jones ügyvédeivel peren kívül egyeztek meg, 850 ezer dollárt fizetett neki.

1999. február 12-én elbukott a szenátusban a kezdeményezés, hogy megbuktassák az elnököt. Ráadásul Hillary Clinton is kitartott férje mellett, bár, hogy ez a szeretnek köszönhető, vagy saját elnöki ambícióinak, azt van, aki megkérdőjelezi. Lewinsky rengeteg támadást szenvedett el, azóta könyvet is írt, felszólalt a cyberbullying ellen, és kiállt többek között a #MeToo kampány mellett is.

 

Borítókép: abcnews.com