Hírek Makó

A baptistáknál kezdődött az ökumenikus imahét Makón

Szerte a világon elindultak az ökumenikus imahét programjai. Makón is január 21. és 27. között, minden este más felekezet közösségei várják közös imádságra a híveket. A keresztények egységéért folytatott eseménysorozat első házigazdái a baptisták voltak.

Szabó Anita – Makó

110 éves a most ünnepelt kezdeményezés, amely Paul Wattson anglikán lelkész hívott életre. 1908-ban felekezeti hovatartozástól függetlenül, imanyolcadra hívta a keresztényeket. A hagyomány azóta is folytatódik, oly módon, hogy közös imaszövegeket mondanak a közösségek, ezzel is erősítve az ökumené ügyét.  A hét lelki anyagát ebben az esztendőben a Karib-térség keresztényei állították össze és a szervezők a „Jobbod, Uram, dicső az erőtől…”/ Uram, a jobbod kitűnik erejével…” (2Móz/Kiv 15,6) igéjét választották ki központi gondolatnak.

Makón is évek óta, minden este más felekezet látja vendégül a híveket, akiknek most először volt lehetőségük a helyi baptista közösséget közelebbről megismerni. A Baptista mozgalom keresztény megújulási szerveződés, amely protestáns alapelveket vall.  – Itt a városban mindig is jelen volt a gyülekezetünk. Jelenleg tízen vagyunk, de fiatalok is vannak köztünk, amely örvendetes a jövőre nézve. Mindig vasárnaponként tartjuk az összejöveteleinket, amelynek középpontjában az imádság áll – tudtuk meg Szappanos Lajos lelkész, aki tavaly január óta látja el a baptista lelkipásztori feladatokat Makón. A vasárnapi nyitó alkalmon Cserháti Sándor evangélikus lelkész hirdetett igét. Ezt követően, hétfőn az újvárosi római katolikus, kedden a belvárosi református, szerdán a görögkatolikus, csütörtökön az újvárosi református, pénteken a belvárosi római katolikus plébánia várja a keresztények egységéért imádkozni szándékozókat. – Az elmúlt évek tapasztalata az, hogy nagyjából ugyanazok az emberek vesznek részt ezen a programon, illetve mindenki a saját templomában teszi ezt. Ezért azt gondoltuk ki, hogy ahol ez megoldható, más felekezet vezetője hirdessen igét az adott helyszínen – tájékoztatott Biró István görögkatolikus parókus, aki szerint ez egy jó alkalom a találkozásra, egymás megismerésére is.

Ezt erősítette meg Pálfai Zoltán plébános is, aki rendkívül lényegesnek tartja az egységre törekvést. – Ez most az egyik az egyik legfontosabb kérdés, amellyel foglalkoznunk kell. Úgy látom, még sok a tennivalónk ezen a területen, de vannak biztató kezdeményezések is. A városban ennek a szándéknak a megvalósulását szolgálja a nyitott templomok éjszakája, a Keresztény Értelmiségiek Szövetségének újraindulása és a februári Házasság hete program is – tudtuk meg a helyi római katolikus egyházközség vezetőjétől.

Az ökumenikus imahét január 27-én, szombaton az evangélikus templomban zárul. Minden nap 17 órakor kezdődnek az alkalmak, amelyre mindenkit szeretettel várnak a szervezők.