Hírek Makó

Peppa kutya ügye: a városgazdálkodás válaszolt

Facebook-eseményt is hirdettek a makói gyepmesteri telepre került kutya ügyében, amelyen Farkas Éva Erzsébet háza előtt tüntettek volna. Portálunk megkeresésére a Makói Városgazdálkodási Nonprofit Kft. ügyvezetője válaszolt az ügyben.

Kiss Dániel – Makó

A mostanra törölt Követeljük a makói sintér leváltását & Peppa kutya kiadását! Facebook-esemény leírása alapján Peppa 2017 december elején került a telepre. A gazdája oltási könyvével indult az állatért, a gyepmester, Erdei Ferenc nem adta ki az ebet, mondván: két hétig karanténba kell tartani. A leírás szerint a kutyának rendben volt a chip-je és minden oltása. A telepen közölték a gazdával, hogy 17 ezer forint befogási díjat, illetve a karantén időszakára további napi 800 forintot kell fizetnie. A kutya nélkül távozott, elkezdte összeszedni a pénzt. Mikor visszament, közölték vele, hogy a kutya megszökött. Kérdéseit az eset kapcsán az eseménynél osztotta meg a két szervező, többek között, hogy miért kellett bent tartani, mikor minden oltása és a chip-je is rendben van. Továbbá, ha megszökött, miért nem közölte a gyepmestert ezt a tulajdonossal. A kutya gazdája a chip alapján, online szerette volna az ebet eltűntként regisztráltatni egy állatorvos segítségével, mikor közölték vele, hogy az állat elpusztult december negyedikén a rendszer szerint. A leírásban szereplő, a makói önkormányzatnak címzett nyílt levélben választ szerettek volna kapni, hogy miért nem értesítették ennek kapcsán a gazdát, továbbá, hogy hol van a kutya teteme.

A nyílt levél egyik megfogalmazója Facebook oldalán azóta nyilvános bejegyzésben közölte, hogy a kutyának valóban nem volt érvényes veszettség elleni oltása és ivartalanítva sem volt, továbbá megerősítette, hogy a kutya valóban bekerült a telepre, és hogy tényleg elhullottként lett regisztrálva. A bejegyzésben arról ír továbbá, hogy az állatorvost állítólag valaki felhívta, és kérte, hogy a kutyát nyilvánítsák elhullottnak. Az eb gazdájának hívásrészletezőjét most kérik le, hogy megnézzék, hogy ő hívta-e az állatorvost. A kérdés tehát, hogy vajon ki jelzett telefonon. A bejegyzés írója szerint a gyepmester tagadja, hogy köze lenne ehhez.

Portálunk megkeresésére Nagy Nándor, a Makói Városgazdálkodási Nonprofit Kft. ügyvezetője, mint a gyepmester munkáltatója válaszolt a nyílt levélben felmerülő kérdésekre. Ebben azt írja, a hatályos jogszabályok alapján a gyepmester kötelezettsége a befogott állatoknak a gyepmesteri telepre szállítása, gondozása és a hatósági állatorvos utasítása szerinti megőrzése, valamint a megállapított tartási és ápolási költségek megtérítése után a tulajdonosnak való kiadása. Ezek a díjak 2014 óta változatlanok, még az előző városvezetés szabta meg.

Amennyiben a befogott ebről nem állapítható meg, hogy érvényes veszettség elleni védőoltással rendelkezik, akkor 14 napos állat-egészségügyi megfigyelés alatt kell tartani, csak a védőoltás megtörténte után, a költségek megtérítését követően adható ki a tulajdonosának.

Az esetben szereplő eb tulajdonosa a jegyzői irodavezetőnek elismerte, hogy a kutya korábban már több alkalommal is megszökött a tartási helyéről. A kivizsgálása során kiderült, hogy az állat védőoltással nem rendelkezett, azaz megfigyelés céljából való visszatartása indokolt volt. A tulajdonos a befogás tényéről és a hatályos díjtételekről 2017. november 16. napján tértivevényes levélben tájékoztatva lett.

A gyepmester a jogszabályban előírt kötelezettségeit teljesítette, azonban elmulasztotta az ügyvezetőt tájékoztatni arról, hogy a telepen őrzött olyan eb szökött meg, akinek tulajdonosa ismert volt. Fentiekre tekintettel a gyepmester írásbeli figyelmeztetése indokolt.

 

Borítóképünk illusztráció.