Kiemelt hírek Makó Színes

Ma 8 fok meleg lesz, vasárnap havazás és erős szél érkezik Makóra

Továbbra is csak játszik a tél a tavasszal a makói térségben. Vasárnapra készítheti elő a szánkóját, de ne rendezkedjen be tartós hóra! A képen a tavalyi hó. Lassan már csak az idősebbe emlékeznek a nagy telekre.

Korom András – Makó

Továbbra is úgy viselkedik az időjárás, mintha kora tavasz lenne. Ezen a télen ugyan már kétszer is havazott Makón, de  hó egyszer sem maradt meg. Ráadásul a megszokottnál melegebbnek bizonyult a december  a január is, hiszen volt arra példa nem is egy nap, hogy 12-15 fok meleget is mértek a városban és a térségében.

Nem véletlen, hiszen a z ENSZ Meteorológiai Világszervezete (WMO) és az amerikai Nemzeti Óceán-és Légkörkutató Hivatal (NOAA) adatai szerint a tavalyi volt a második-harmadik legmelegebb év a feljegyzések 19. század végi kezdete óta. A WMO adatai szerint az átlagos földfelszíni hőmérséklet 1,1 Celsius-fokkal volt magasabb az iparosodás előtt átlagnál, a NOAA szerint a globális átlaghőmérséklet 0,84 fokkal volt magasabb a 20. századi átlagnál. A világszervezet szerint az 1,1 fokos emelkedés nyilvánvaló jele annak, hogy folytatódik az üvegházhatású gázok okozta hosszú távú klímaváltozás.

És Makó is a Földön van, így bennünket is érint mindez. A megzavarodott időjárás újabb jele, hogy míg ma délután 8 fok meleg várható akár némi esővel, addig vasárnapra ideér az az erős széllel járó hidegfront, mely ismét havazást hoz. Bár a szánkót érdemes lesz előkészíteni, hogy legalább a kisgyerekeknek szerezzünk élményeket, de nem kell hosszú havas napokra berendezkedni, ugyanis a havazással együtt 3 fok meleg lesz vasárnap, s fagypont fölötti nappali hőmérséklet a jövő héten is jellemző lesz, ráadásul keddre ismér eső jeletek a makói térségre a meteorológusok.