Kiemelt hírek Makó

180 millióért újítanak fel 14 Honvédban lévő bérlakást

Ez már a Honvéd rehabilitációs program része. A szociális bérlakások többsége a Berzsenyi, a Dembinszky és a Paizs utcán található. A számok alapján egy lakásra közel 13 milliót fordítanak. Már döntöttek is a közbeszerzés kiírásáról. A képen a Paizs utca 18-20.

Korom András – Makó

Meghívásos közbeszerzési eljárás indításáról döntött a héten tartott ülésén a makói képviselő-testület Hadik György által elnökölt ügyrendi és pénzügyi bizottsága. A Honvéd program részeként újítják meg a „Leromlott városi területek rehabilitációja” című TOP-os pályázaton elnyert 180 millió forintból 14 a Honvédban található szociális bérlakást. Egy gyors számolás szerint egy lakásra 12 millió 857 ezer 143 forint jut. A bizottság a pályázatra 5 építőipari égnek küldött ajánlattételi felhívást, a vásárhelyi székhelyű Csomiép-Enter Kft-nek, a makói M-COLOR 2009 Kft-nek, a makói Silye és Fiai Kft-nek, a makói SZAK-MA Center Kft-nek, illetve a szintén makói T-BAU 2008 Kft-nek.

A közbeszerzési pályázatban szereplő felújításra váró lakások: Berzsenyi utca 8/b., Berzsenyi utca 10/a., Berzsenyi utca 10/b., Dembinszky utca 26., Dembinszky utca 28., Dembinszky utca 30., Paizs utca 18., Paizs utca 20, Paizs utca 22., Paizs utca 26., Paizs utca 28., Szigeti utca 20., Türr utca 38. valamint a Wlassich utca 16.

Forrás: mako.hu

A felújítás ugyan nem érinti a lakások tartószerkezet, homlokzatát és a telek beépítettségét, zömében energetikai jellegűek lesznek: egészen pontosan: a felújítás elsődleges célja az energia hatékonyság növelése, a korszerűsítés, és az esztétikai megújulás.

A kiírás szerint a lakások utólagos homlokzati és tető hőszigetelést kapnak, kicserélik a homlokzati nyílászárókat, az elavult szerkezeti elemeket, mint például a cserepeket és/vagy a bádogozást, a elavult épületgépészeti elemeket, például a csaptelepeket, mosdókat. De elvégzik a szükséges festés, mázolást, ha szükséges kicserélik a burkolatokat. Minden lakást megpróbálnak akadálymentessé tenni, például a küszöbök megszüntetésével vagy a kádak zuhanyra cserélésével. És természetesen felülvizsgálják, ha szükséges teljesen kicserélik az elektromos vezetékeket is.

A nem önkormányzati szociális lakásban élők is segítséget kapnak a várostól. Az ő lakásukat az tulajdonosuk újítja majd fel a már tavaly elindult Kaláka programban, melyre tavaly december elejéig 24-en jelentkeztek. E program program célja, hogy a lakos karbantartsa, javítsa a saját házát a SZAK-MA Center Kft. szakmai segítségével. Szakoktatók irányításával történik például az ablakcsere, a betonozás vagy a tetőcseréje. Erről bővebben itt írtunk.