1991 és 2006 között működött az a Makói Művésztelep, amelyet Jámborné Balog Tünde és Gilinger Katalin vezetett. Az alkotótáborban határon túli magyarok is alkottak. A Magyar Kultúra Napja alkalmából nyílt meg az egykori művésztelepen készült alkotásokból kiállítás a múzeumban.

Gajáta Fanni – Makó

16 éven keresztül vezette a Makói Művésztelepet Jámborné Balog Tünde. A közel 2 évtized alatt több alkotó is megfordult a táborban, köztük határon túli magyar művészek is. Az ő munkájukból nyílt kiállítás a József Attila Városi Múzeumban, a Magyar Kultúra Napja alkalmából. Tünde néni elárulta, közel 600 képet hagytak a városban az alkotók, amelyekből most választottak.

A délvidéki Gyurkovics Hunor a kezdetektől ott volt a makói művésztelep alkotói között. A szabadkai festő, grafikus már gyerekkora óta foglalkozik a képzőművészettel, a későbbiekben pedig tanította is. A magyar történelmet és természetet is már a vászonra vitte. A „Kárpát-medence vándora” számos művésztelepen megfordult már.

– 1971-ben találkoztam először Jámborné Balog Tündével és Gilinger Katalinnal, akkor alakult ki a jó kapcsolat. A kezdetektől a telep alkotói közé tartoztam, illetve mi is meghívtuk a makóiakat Szabadkára – tette hozzá az alkotó.

A Határtalan című kiállítás megnyitóján közreműködött Petrás Mária, Magyar Örökség-díjas népdalénekes is, köszöntőt mondott Tünde néni.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest