Súlyos a helyzet: már a februári bérekre sincs pénze a csődbe jutott palotai önkormányzatnak, ezért 50 milliós gyorssegélyt kér a belügyminisztertől a városnak Lázár János. Ezt a térség országgyűlési képviselője jelentette be ma délelőtt Csanádpalotán. Hozzátette: ha a helyzet nem oldódik meg a város 350 milliós uniós forrást is elveszít.

Korom András – Csanádpalota
– A tavaly nyári időközi polgármester választás utáni átadás-átvételkor szembesültem azzal, hogy nagy bajban van a város költségvetése. A szakértői jelentésből vált nyilvánvalóvá számomra, hogy februárban 72 millió forintot kellett volna kigazdálkodnia a városnak és ehhez még jöttek olyan váratlan kiadások, melyek tovább gerjesztették ezt a hiányt. Ennek ellenére sem nyújtottak be rendkívüli önkormányzati támogatás pályázatot, de a költekezés megkezdődött – vázolta fel a csődöt megelőző helyzetet Nyergesné Kovács Erzsébet polgármester. Hozzátette: egy könyvelési hiba miatt 300 millió forintos tartalékot tartott  nyilván az államkincsátr, holott akkor már 100 milliós volt a hiány. Mindez az év végén derült ki.

A polgármester és a jegyző naponta bont ki újabb és újabb számlákat tartalmazó leveleket.

A palotai önkormányzat végül szeptemberben nyújtott be 37 millió forintot kérve a rendkívüli önkormányzati támogatásra a pályázatát, majd a novemberi beérkezett számlák alapján 54 millió forintra. December 20-án szembesültek azzal, hogy csak 12 millió forintot kaptak.
A polgármester számára ugyan nyilvánvalóvá vált, hogy csődhelyzetben van a város, de a január 2-i testületi ülésen a képviselők leszavazták az adósságrendezési eljárás megindításával kapcsolatos polgármesteri határozati javaslatot. A polgármester azt mondta, hogy a hétfői testületi ülés előtt a pénzügyi bizottság megtárgyalta a város helyzetét, de akkor sem fogadták el az adósságrendezési eljárásról szóló határozati javaslatot. Az ülésen azonban igen, hiszen kiderült, az első negyedéve 36 millió forint hiányzik a városi kasszából, így nem volt más lehetőség, minthogy csődeljárást kérjenek. A január 2-i ülésen egyébként olyan javaslat is elhangzott, hogy keressék meg a helyi vállalkozókat, hogy azok az iparűzés adóelőleg befizetésével támogassák a város. Ám ebből is csak 7 millió forint folyt be. Ráadásul ez a pénz hiányozni fog márciusban, amikor meg kellett volna a városnak kapnia.

– A hétfői testületi ülésen 5 igennel, a pénzügyi bizottság elnöke tartózkodása és egy ellenszavazattal végül arról határoztunk, hogy megindítjuk az adósságrendezési eljárást. Január 15-tól számolva 8 napom van arra, hogy a Szegedi Törvényszéknél kezdeményezzem a csődeljárás megindítását. A törvényszék jelöl majd i pénzügyi gondnokot, aki a számlák kifizetését engedélyezi és elemzi a pénzügyi helyzetet.

– Azért jöttem, hogy segítsek Csanádpalotán, hiszen ha jó számoltuk 70 milliós számlatartozása van a városnak, mely önerőből nem tud úrrá lenne ezen a problémán. Ahhoz azonban, hogy a kormány segítsen, feltételnek kell megfelelnie a városnak – mondta Lázár János. A térség országgyűlési képviselője, Miniszterelnökséget vezető miniszter hozzátette, ehhez azonban a városnak néhány feltételt teljesítenie kell, ilyen az adósságrendezési eljárás megindítása. – Csanádpalota csődöt jelentett, csődbiztos fogja átvenni a pénzügyek irányítását a következő hetekben, aki majd eldönti, hogy milyen számlákat milyen ütemben fizessenek ki. Sajnos azonban a rendelkezésre álló források nem fedik a kiadásokat. Egy havi bér 7 millió forinttal több kiadást jelent, mint amennyi bevétel van. Ennyi pénz hiányzik, hogy az önkormányzatnak dolgozók megkapják a bérüket. Ez egy évben 84 millió forintot jelent, s csak bérre, s emellett van a 72 millió forint kifizetetlen száma. Ez a kettő együtt óriási összeg. Nyilvánvaló, hogy a képviselő-testület egy része és a korábbi polgármester nem tartotta be a törvényeket, hiszen ha betartják, ez a helyzet nem fordult volna elő – mondta Lázár János.

– A helyzet olyan súlyos, hogy a polgármester asszony ma azt kérte tőlem, hogy 50 millió forint gyorssegélyt próbáljak szerezni soron kívül a kormányzattól. Amint visszamegyek Budapestre azonnal beszélek ez ügyben a belügyminiszter úrral. Jelenleg bizonytalan, hogy februárban tud-e bért fizetni a csanádpalotai önkormányzat. Első lépésként megpróbálok gyorssegélyt szerezni, az önkormányzat pedig likvid hitelhez jutni a bérkifizetés érdekében. Ez azonban nem oldja meg a helyzetet, a havi 7 milliós hiány ettől még megmarad és ott a 72 milliós számlatartozás is. Meg kell szüntetni a hiányt és meg kell szüntetni a hiány okát is. Az előbbihez kormányzati lépésekre lesz szükség, az utóbbihoz azonban a palotaiak döntésére – mondta.

Lázár János hozzátette a felelősség megállapítása elkerülhetetlen, s ha lesznek számvevőszéki és más vizsgálatok, felteszik majd a kérdést, hogy milyen kötelezettségvállalások okozták ezt a helyzetet. – A volt polgármester emlékét nem akarjuk besározni, de a képviselő-testület tagjainak vállalniuk kell majd a felelősséget azokért a döntésekért, melyek a jelenlegi helyzet okozták. Lesznek majd olyanok, akiket azért kell elbocsátani majd, mert nem lesz pénz a fizetésükre. Hitelre nem lehet foglalkoztatni. Ha a helyzet nem oldódik meg, akkor a város elveszíti a 350 milliós európai uniós támogatást is, hiszen az csődben lévő településnek nem adható -vázolta fel a helyzet lehetséges újabb következményét.

Nyergesné Kovács Erzsébet kérdésünkre elmondta: a pénzügyi biztos megérkezéséig megpróbálják összeállítani a válságköltségvetést úgy, hogy a kiadások egyensúlyban legyenek a bevételekkel. A város a kötelező feladatait továbbra is ellátja, azaz működteti az óvodát és az iskolát, a temetőt, a közvilágítást is, de az önként vállalt feladatokból – mint például a gyepmesteri telep fenntartása – többet megszüntetnek. – Át kell nézni hogy melyik városi intézmény hogyan működtethető gazdaságosabban. A bizottsági és a testületi ülésen szó volt arról, hogy a művelődési ház és a könyvtár július 1-től közös intézményként működik majd, illetve a tavaly átadott műfüves pályát és a sportcsarnokot is az intézmények működtetik tovább – tette hozzá a polgármester.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest