Belföld Hírek

Támogatják a földművesek napelempark építését

Két héten belül döntenek a CSOK-ot érintő könnyítésekről, a földművesek napelempark létesítését támogatja a kormány, mely 10 éven belül szeretné kiszorítani az energiaimportot – jelentette be Lázár János a mai kormányinfón. Persze másról is szó esett. A képen a makói kórház napelemparkja.

MH összeállítás

Februárban dönthet az Országgyűlés az illegális bevándorlás elleni újabb, az ország biztonságának növelése érdekében szükséges törvénycsomagról – közölte Lázár János a mai budapesti kormányinfón.

Mint elmondta: a kormány fontosnak tartja, hogy az illegális migráció szervezésében, támogatásában részt vevő, külföldi forrásokban részesülő szervezetek átláthatóbban működjenek. Ezért kezdeményezi a regisztrációs kötelezettségüket, a külföldi támogatásaik után 25 százalékos illeték fizetését – amelynek összegét a határvédelemre költenék -, valamint a kitiltással azonos következményekkel járó idegenrendészeti távoltartás alkalmazásának lehetőségét – hangsúlyozta a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Hozzátette: mivel a törvény csak a jövőre nézve lépne hatályba, ezért kiváló alkalom lehet arra, hogy Soros György abbahagyja Közép-Európában az illegális migráció finanszírozását. Elmondta: Magyarország tavaly csaknem 1300 embernek biztosított oltalmat.

Közölte az idén 4 millió magánszemély s az áfás őstermelők szja-bevallását is elkészíti a NAV.

Azt ígérten, hogy a két hét múlva kezdődő kormányülésen beterjesztik azt a bürokráciamentesítő csomagot, mely újabb a bürokratikus akadályokat hárít el a CSOK-igénylők elől.

Kovács Zoltán és Lázár János a mai kormányinfón. MTI Fotó: Szigetvári Zsolt

Lázár János arról is beszámolt, hogy kimerülőben van a Magyarország rendelkezésére álló uniós keret. Elmondta: 8522 milliárd forintnyi kötelezettségvállalás történt meg december 31-ig. – 96%-ban döntöttünk a pénzek sorsáról, azaz a 7 évre szóló keret 96%-ára már meg vannak a nyertesek. 85%-ról szerződéses viszonyban vagyunk – tette hozzá. 4872 milliárd forintnyi kötelezettségvállalás volt tavaly, ez csak decemberben 1180 milliárd forintot jelentett.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter bejelentette: a kormány 10 éven belül szeretné kiszorítani az energiaimportot, 50% hagyományos atomenergia forrásra 50%-ban a megújuló energiákra, döntően a napelemekre támaszkodva. Ezért támogatja a naperőmű beruházásokat.

– Mindent megtesz a kormány, hogy hazai tulajdonban lévő naperőműparkok létesüljenek – emelte ki. Ezért támogatja a földművesek napelempark-létesítését. Lázár János szerint 3000 ilyen kisebb naperőműpark létesülhet a program következtében. A földművesek kedvezményeket kapnának ahhoz, hogy saját területükön ilyen fél megawattos létesítsenek. Termelőnként egy engedélyhez nyújtanának támogatást, kedvezményes hitelt és földvásárlási lehetőséget.

Arról is szólt. hogy 20 milliárd forintos állami támogatási program indul az építőipari cégeknek, ugyanis ez szektor kimarad az uniós támogatási keretből.