Hírek Kiemelt hírek Makó Térség

Felújítják a makói és az óföldeáki idősek otthonát

Megkezdődött a makói és az óföldeáki idősek otthona energetikai felújítása. Makón 127, míg Óföldeákon 124 milliót fordítanak a munkálatokra, s 15-25 százalékos fűtési költség megtakarítással számolnak. Fotó: Gajáta Fanni

MH-Makó

Magyarország kormánya célul tűzte ki az alacsony szén-dioxid-kibocsátású gazdaság felé történő elmozdulás támogatását minden ágazatban. A cél elérését a költségvetési szervek együttműködésével tervezi megvalósítani. Ennek érdekében került kiírásra a középületek kiemelt épületenergetikai fejlesztései című KEHOP-5.2.2 számú pályázat.

Kiss Ildikó, a Csongrád Megyei Szivárvány Otthon intézményvezetője portáluknak elmondta: a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság a fenntartása alatt működő intézményekre vonatkozóan eredményes pályázatot nyújtott be, melynek keretén belül megvalósul a Csongrád Megyei Szivárvány Otthon Makói Idősek Otthona és az Óföldeáki Návay Aranka Idősek Otthona épületeinek energetikai felújítása.

A közbeszerzési eljárás során kiválasztott kivitelező a két telephely érintett épületein energetikai célú fejlesztéseket hajt végre. A tervezett munkák alapvetően az épületek hőveszteségének csökkentésére vonatkoznak, több épületen megtörténik a homlokzati falak és padlásfödémek hőszigetelése, valamint a nyílászárók cseréje.

A kivitelezés mindkét helyszínen december végén megkezdődött és a kivitelezőknek 270 nap áll rendelkezésükre a munkálatok befejezésére, ami azt jelenti, hogy várhatóan szeptember végére megvalósul a beruházás. A tervezett energetikai felújítások bekerülési költsége szerződés szerint a Makón 126 millió 891 ezer 779 forint, Óföldeákon 123 millió 581 ezer 414 forint.

Az energetikai felújítás eredményeképpen az épületek fűtési költségeiben 15-25%-os megtakarítás várható.