Belföld Hírek

Nem lesz népszavazás Gyurcsányról

Megtagadta a Nemzeti Választási Bizottság öt kérdésben esetében a népszavazás kiírását. A benzin és gázolaj árrése mellett így a DK elnökének szavazati jogáról sem lehet népszavazást tartani. Utóbbi kérdés azért merülhetett fel valakiben, mert a volt miniszterelnök és pártja megvonná a határon túli magyarok szavazati jogát.

MH – Összeállítás

„Egyetért-e Ön azzal, hogy ne szavazhasson az, aki Magyarország miniszterelnökeként a magyar állampolgárokat megverette, a határon túli magyarok ellen buzdított, és nem viselte ennek következményét?”

Ezt a kérdést szerette volna népszavazásra bocsátani Bencsik András Gábor, aki a Magyar Demokrata főszerkesztője. A kérdést magánszemélyként adta be a Nemzeti Választási Bizottsághoz, és ugyan nem nevesíti benne Gyurcsány Ferencet, mégis nyilvánvalóan a volt miniszterelnök az, akinek megvonta volna a szavazati jogát, amit egyébként közösségi oldalán el is ismert.

Az NVB a kérdést azért utasította el, mert a beadó a népszavazást egyetlen ember elleni fellépésként használná, ami pedig ellentétes a jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlás választási alapelvével. Ezeken túl a kérdés nem az Országgyűlés feladat- és hatáskörébe tartozik, mert a bíróság feladata a büntetőjogi felelősség megállapítása – hívta fel a figyelmet Patyi András, az NVB elnöke.

A kérdés beadásával persze valószínűleg inkább az volt a célja Bencsik Andrásnak, hogy felhívja a figyelmet a határon túli magyarokat érő atrocitásokra, a DK és Gyurcsány Ferenc ugyanis nyíltan azt szeretné, ha megvonnák tőlük a szavazati jogot. Erre lehetett a főszerkesztő válasza, hogy inkább a volt miniszterelnök szavazati jogát kellene megvonni.

Egy Bíró Zoltán nevű magánszemély négy kérdést adott be, ezek mind a benzinárra vonatkoznak, lényegében azzal, hogy a „bizottság válassza ki a megfelelőt”. Ő azt szerette volna elérni, hogy az Országgyűlés alkosson törvényt, hogy a benzin és a gázolaj nagy- és kiskereskedelmi árrése ne lehessen több literenként tíz forintnál.

Az NVB egyhangú döntéseivel itt is megtagadta a hitelesítést. Többek között arra hivatkozva, hogy az alaptörvény rögzíti a törvény előtti egyenlőséget és a megkülönböztetés tilalmát, amelyeket a jogi személyek számára is biztosít. Egy érvényes és eredményes népszavazás alapján azonban alkotmányellenes különbségtétel jönne létre a csak nagykereskedelemmel illetve a nagy- és kiskereskedelemmel is foglalkozók között, a szabályozás indokolatlan előnyhöz juttatná az utóbbiakat.

Az NVB szerint az árrés fogalma nem egzakt, ami kihat a kérdés egyértelműségére. A kiskereskedelmi árrésre vonatkozó kérdések hitelesítésének illetően pedig azok az adó mértékét érintik, amiről nem lehet népszavazást tartani.

Borítókép: Gyurcsány Ferenc és Buzás Péter a DK makói fórumán