Kiemelt hírek Makó Színes

Új tető került a levéltár leendő főépületére – tavasszal fejezik be a felújítást

A terveknek megfelelően zajlik a volt Petőfi parki óvoda épületének átalakítása. Ide költözik majd a makói levéltár.

Korom András – Makó

A szükséges bontásokat elvégezték abban a Petőfi parki épületben, ahol korábban óvoda működött, de melybe az idén beköltözik a makói levéltár. Jelenleg a főépület aljzatszigetelése zajlik, hogy ezzel is elkészítsék a fűtési rendszer kiépítését. Igaz innen hiányoznak az ablakok, de a méreteket levették, s gyártják az újakat, hogy azokat is hamarosan beépítsék.

navigate_before
navigate_next

De megerősítették a tetőszerkezetet is – tudtuk meg Szőllősy Bélától, a beruházás műszaki ellenőrétől. Már áll az az udvari vasszerkezet is, mely a raktár egy részét jelenti, s megkezdték az udvari kisebb melléképület átalakítását is, ahogy erről ma személyesen is meggyőződhettünk.

Hallgassa meg minderről a műszaki ellenőrt:

A 130 milliós kormányzati és a 6 milliós önkormányzati támogatásnak köszönhetően folyó munkák terv szerint haladnak, s ha az időjárás közbe nem szól, akkor a szerződés szerinti időpontig, azaz idén március 20-ig el is készülnek velük.

Méhes Tibortól, a 136 milliós ajánlattal a kivitelezést elnyert M-COLOR 2009 Kft. ügyvezetőjétől megtudtuk 10-15-en folyamatosan dolgoznak a helyszínen, s alvállalkozóik is makóiak.

Az épület helyi védettség alatt áll. Ez nem befolyásolja különösebben a munkát, ugyanazok a homlokzati díszítések kerülne rá vissza, mint amilyenek eredetileg is voltak.  A közel 900 négyzetméternyi megújuló épület korszerű körülményeket biztosít majd a közgyűjtemény tárolásához és a kutatómunkához is. A makói mellett 16 község iratait őrzik majd itt, melyből két kilométernyi gyűlt össze.És a terve szerint ide kerülne vissza Szegedről az egykori Csanád vármegyei iratanyag is.