Belföld Hírek

Egy magyar cég, ahol három naposak a hétvégék

Csak hétfőtől csütörtökig dolgoznak egy zempléni kisvállalkozásnál, fakerítéseket és korlátokat készítenek a Nyakigláb Kft. munkatársai. A heti munkaidő 40 óra, de napi 8 helyett 10 órát dolgoznak – írja a portfolio.hu.

MH – összeállítás

2018 márciusában lesz négy éve, hogy egy zempléni kisvállalkozásnál eldöntötték, bevezetik a négy napos munkarendet. A Nyakigláb Kft. ügyvezetője, Kusinszki András szerint a rendszerrel mindenki elégedett, a munkáltató és a munkavállalók is, továbbá az átállás sem hátránnyal, sem plusz költséggel nem járt. Kiemelte, a heti munkaidő ugyanúgy 40 óra, mint máshol, de a hét első négy napján egy órával korábban kell kezdeni, majd egy órával később kell befejezni a munkát. Az alkalmazottak tehát 40 órányi munkát végeznek el, sőt, sokszor többet is egy hét alatt, és van egy plusz szabadnapjuk péntekenként.

Az átállás négy évvel ezelőtti időpontját azzal indokolták, hogy az óraátállással egy időben kezdték, mivel 8 helyett 10 órás lett a munkanap, tehát az is jól jött ki, hogy tovább volt világos. Gond a változással nem volt, csupán a hosszabb munkaidőt kellett az alkalmazottaknak megszokniuk.

A munkavállalók szemszögéből az emelhető ki legnagyobb előnyként, hogy hosszú hétvégét kapnak, könnyebben intézhetik ügyeiket pénteken, nyugodtan elmehetnek a bankba, a postára vagy az önkormányzathoz. Több idő jut a pihenésre, a regenerációra, a családi élet is tervezhetőbb így. Fontos azonban hozzátenni, hogy olyannyira kisvállalkozásról van szó, hogy szezontól függően körülbelül 4-8 fős ez a cég.

Munkáltatói szemmel az egyik legfontosabb előny az ügyvezető szerint, hogy az üres járatokból kevesebb van egy héten. Amikor reggel megérkeznek az emberek a munkába, elmegy az idő kávézással, beszélgetéssel, és az ebéd után is van egy hasonló holtidőszak. Most már ezek csak heti 4 alkalommal vesznek el időt, ami meglepőnek tűnhet, de sokat számít.

A cégvezető elmondta, az alkalmazottak rendkívül értékelik a 4 napos munkarendet, és az ennek köszönhető lojalitás miatt nagyon nehéz lenne most a cégtől szakembert elcsábítani, ami komoly tényező a feszült munkaerőpiaci helyzetben. A dolgozók kipihentebbek, elégedettebbek, és ez a vállalkozás számára is kifizetődő. Hozzátette, neki a pénteki nap vezetőként azért nem lett szabad.

Felmerül a kérdés, hogy akkor miért ritka ez a munkarend Magyarországon? Kusinszki András véleménye az, hogy hazánkban a vállalkozók többsége igyekszik a munkavállalók minden idejét kihasználni, még a szabadidejüket is, főleg most, amikor sok területen nagy a hiány. Sokan elvárják alkalmazottaiktól, hogy még hétvégén is dolgozzanak, és ritkán látni törekvést arra, hogy több szabadidőt vagy nagyobb rugalmasságot biztosítsanak nekik. A nagyobb cégek pedig vélhetően azért mozdulnak nehezen ilyen irányba, mert sok régóta működő szabályt újra kéne írni egy hasonló lépéshez.