Hírek Kiemelt hírek

Aki el akar helyezkedni, annak minden lehetősége adott rá

A megye valamennyi településén 2-3% között mozog a munkanélküliségi ráta, amely szerencsésnek mondható, a cél, hogy megtartsák ezt a szintet. Ennek érdekében a járás polgármestereinek részvételével értekezletet tartottak.

Kiss Dániel – Makó

Járási szinten tart tematikus értekezletet a Csongrád Megyei Kormányhivatal, hogy a helyi polgármesterekkel közösen segítsék az álláskeresőket, illetve a közfoglalkoztatásban lévőket, hogy a versenyszférában tudjanak elhelyezkedni.

– Aki dolgozni akar, az tud is, azonban azt gondolom, hogy ennek a finomhangolása az abszolút közös munka, és szeretnénk ehhez minden információt, minden segítséget megadni a települések vezetőinek – mondta el Juhász Tünde kormánymegbízott. Hozzátette, hogy ehhez összehangoltság szükséges, hogy az uniós programok teljesülnek, és hogy az álláskeresők igénye is megoldódjon: képzettségüknek, képességeiknek és mobilitásuknak megfelelő munkát találhassanak. A kommunikáció azért is fontos, mivel a polgármesterek ismerik a településen közfoglalkoztatottakat, képességeiket és motiváltságukat.

Lakatos-Tóth Andor, a Makói Járási Hivatal hivatalvezető-helyettese elmondta, hogy a makói járásban az álláskeresők létszáma 949 fő, ez a gazdaságilag aktív népességhez viszonyítva – ami 19 ezer fő – 5% alatt van. A cél, hogy a továbbiakban is így maradjon, ehhez próbálnak olyan eszközöket igénybe venni, mint például a csoportos kiközvetítés. Továbbá a polgármesterek segítségét is kérik, hogy az álláslehetőségekről, amiket felkutatnak, tájékoztassák az érintetteket. Mint elárulta, a 2017-es évben jó tendencia volt megfigyelhető, 2018-tól pedig kiemelt prioritású, hogy a közfoglalkoztatottak visszakerüljenek a versenyszférába, ez tavaly is sikerült már, de a továbbiakban is ez a cél.