Hírek Kiemelt hírek Makó

Számítanak a vélemények Makó fejlesztésében

A Koronában tartott lakossági fórumon a településfejlesztés koncepciójáról tájékoztatták a megjelenteket, akiket megkértek: segítsék ötletekkel a terv elkészítését.

Kiss Dániel – Makó

A dokumentumokat előkészítő Terra Stúdió képviseletében dr. Kukely György stúdióvezető, továbbá Kaposta Áron az önkormányzati hivatal építésügyi hatósági osztály ügyintézője és Makó város főépítésze, Csernyus Lőrinc világított rá azokra az erősségekre és gyengeségekre, amelyek meghatározhatják a város jövőjét.

15 éve, hogy a Terra Stúdió elkészítette a város fejlesztési koncepcióját, azóta sok minden változott, gazdasági és társadalmi szempontból is, rengeteg projekt valósult meg azóta. A fejlesztés képviselői szeretnék bevonni a vállalkozói és gazdálkodói rétegeket is, hiszen ez az egész városnak szól.

A cél, hogy Makót vonzóvá tegyék a következő 15 évben, hogy kihasználják azokat az erősségeket, amikre építeni lehet, és hogy figyelmet fordítsanak a gyengeségekre is. A fórumon szó esett arról, hogy Makó fontos térségi funkciókat lát el, de van, amiből veszített, illetve figyelembe kell venni a hármas határ lehetőségeit is. Fontos továbbá, hogy a várost kedvezővé tegyék a fiatalok számára, hiszen fogy a lakosság, ehhez pedig munkalehetőségek kellenek, illetve egy felsőoktatási intézmény is akár megoldást jelenthet. Az ipari park és a turisztika sokat hozott az utóbbi években, de ebben is van még mit fejleszteni, csakúgy, mint a mezőgazdaságban: fontos a természeti értékek védelme. A Makovecz-örökségről és a műemlékek helyzetéről is beszéltek, mint erősségek, amelyek a makói identitás meghatározó elemei. Gyengeségek közt felmerült a vasút alacsony szerepe és a közlekedés.

A jelenlévők éltek a véleménynyilvánítás és a kérdezés lehetőségével, Juhász István elsőként a belvárosi parkolás nehézségeire kérdezett rá. A válaszban elmondták, hogy a terület véges, de felfelé lehetőség van terjeszkedni, ami megoldást jelenthet a problémára. Karakas György a fiatalok munka- és lakhatási lehetőségeinek fejlesztése kapcsán érdeklődött. A képviselők is elmondták véleményüket a témák kapcsán: Hadik György a népességmegtartásról, Toldi János a különböző városrészek fejlesztéséről beszélt.