Hírek Kiemelt hírek Térség

Megindul az adósságrendezési eljárás Csanádpalotán

Kevésnek bizonyult a likviditási terv felállítása, a képviselők nagy része mostanra belátta, hogy muszáj megindítani az eljárást. Persze még így is volt, aki nemmel szavazott, de Nyergesné Kovács Erzsébet abban bízik, ha a képviselő testület innentől bölcs döntéseket tud hozni, akkor még az idén megoldódhat a település helyzete.

Nagy Szabolcs – Csanádpalota

Mint korábban megírtuk, nem csak fél lábbal, hanem gyakorlatilag teljesen a csőd közelébe került az önkormányzat a rossz gazdálkodásnak köszönhetően, ám a tavaly nyáron megválasztott új polgármester hiába javasolta már január 2-án rendkívüli testületi ülésen, hogy indítsák el az adósságrendezési eljárást, azt leszavazta a teljes testület.

Akkor még úgy látták, hiába nagy a baj, egy likviditási tervvel, meg némi földeladással helyre lehet billenteni az egyensúlyt, mostanra kiderült, hogy ez mégsem fog menni. A terv ugyanis elkészült, de még abban is maradt több mint 36 millió forintos hiány csak a március végéig terjedő időszakig bezárólag. Arról nem is beszélve, hogy olyan dolgok is benne voltak a várható bevételek között, amelyeknek a beszedése közel sem mondható biztosra.

Gyakorlatilag hiába volt tehát a jó kéthetes időhúzás, de legalább a képviselők nagy részében végre tényleg tudatosult, hogy a pénzügyi gondnokság nélkül nem fog menni a tartozások kifizetése.

– Az adósságrendezési eljárás keretében van lehetőség arra, hogy a beszállítókkal az egyeztetések megtörténjenek, ezzel időt nyerhetnénk arra vonatkozóan, hogy ütemezni tudjuk a tartozásokat. Szintén evvel tudjuk csak igénybe venni a reorganizációs hitelt, aminek nincs felső korlátja, amennyi tartozásunk van, ebből tudjuk rendezni. Ha ez megtörténik, akkor abban bízom, hogy talpra tudunk állni, és a későbbiekben nem kerülünk ilyen helyzetbe – tájékoztatta a képviselőket Nyergesné Kovács Erzsébet polgármester arról, miért gondolta már két héttel ezelőtt is, hogy ez az egyetlen megoldás.

Persze voltak, akiket még ez sem győzött meg. Vetró Józsefné, a pénzügyi bizottság elnöke tartózkodott a szavazáson, Debreczeni István pedig – aki az adósság összehozásánál is ott ült a képviselő testületben, valamint aki az időközi választáson Nyergesné Kovács Erzsébet ellen indult -, nemmel szavazott.

Utóbbi volt az egyedüli, aki hozzászólt a kialakult helyzethez a képviselő testületből. Szerinte az előző évi költségvetést a képviselők az államháztartási törvénynek megfelelően fogadták el (bár önkormányzatok az adósságkonszolidáció óta nem fogadhatnak el hiánnyal költségvetést, és Csanádpalotán ezt is sikerült gond nélkül meglépni). Becsületére legyen mondva, a hozzászólása végén legalább sok szerencsét kívánt maguknak a csődből való kikecmergéshez.

Nyergesné Kovács Erzsébet polgármestertől megtudtuk, a képviselő testülettől az adósságrendezési eljárás megindítására kapott felhatalmazással 8 napja van a Szegedi Törvényszékhez fordulni, amely soron kívül, 8-10 nap alatt döntést hoz, és ki is rendeli a pénzügyi gondnokot, akinek az engedélye nélkül ezután nem történhet semmilyen önkormányzati kifizetés.

A testületi ülésen az is kiderült, hogy mintegy 33 hektár földterület van az önkormányzat birtokában, ennek egy részének eladásáról volt szó korábban, ez azonban egyelőre nem fog megtörténni, csak ha minden kötél szakad, akkor dönt róla az önkormányzat.