Hírek Színes

Ezekre a nevekre mondott nemet az MTA

Sokan szeretnének minél egyedibb és különlegesebb nevet adni újszülött gyermeküknek, azonban könnyen túlzásba eshetnek a szülők ilyenkor. Az alábbi neveket nem találta bejegyzésre méltónak az MTA.

MH – MNO

Rossz hír, hogy amennyiben Táblácskavirágnak, Zoralinának, Lájrának vagy Rwa-nak szerette volna elnevezni most született gyermekét, sajnos azt az MTA nem fogja hagyni.

Azoknak is csalódniuk kell, akik már eltervezték, hogy kislányuk neve Lien, Nuca, Alízanna, Menóra, Zolla vagy Mília lesz. Ezek mellett sajnos fiukat sem nevezhetik a friss szülők Benninek, Vilkonak, Zanótnak, Krigernek, de Valeryannak, Krisznek, Eljonnak és Juliusnak sem. Még az Angel, Angél nevek sem lesz hivatalosan bejegyzett férfiutónevek.

Amennyiben Önnek is van egy jó névötlete, nem bonyolult folyamat ennek bejegyeztetése: a hivatalos eljárás úgy néz ki, hogy a kormany.hu oldaláról letöltött formanyomtatványt kell kitölteni. A dokumentum maga egy oldalas, az új utónévvel kapcsolatban annyit szükséges csupán megadni, hogy ez női vagy férfikeresztnév lenne-e, valamint, hogy mi a név bejegyzési kezdeményezésének az indoka. Mindezt a Miniszterelnökség Területi Közigazgatásért Felelős Államtitkárságán kell megtenni. Ezután az aláírt és kitöltött kérvényt az MTA Nyelvtudományi Intézetéhez továbbítja az államtitkárság. Itt egy nyelvész szakemberekből álló utónévbizottság készít szakvéleményt.

A választáskor érdemes figyelembe venni, hogy az Akadémia milyen alapelvek alapján dönt egy-egy utónév sorsáról, ezért például nem javasolt az olyan név kérelmezése, „amely hangzásában, jelentésében a gyerek személyiségfejlődésére nézve a későbbiekben vélhetően káros lehet, amely miatt például csúfolhatják, kiközösíthetik őt”.