Hírek Kiemelt hírek Makó

Virágokkal és gyertyagyújtással emlékeztek meg a doni áttörésről

A Csanád vezér téri II. világháborús emlékműnél emlékezett meg a Fidesz makói szervezete a II. magyar hadsereg 1943-as tragédiájáról.

Kiss Dániel – Makó

Czirbus Gábor, a Fidesz – Magyar Polgári Szövetség Makói Szervezetének elnöke köszöntötte az érkezőket, elmondta, hogy a tavaly ősszel felújított világháborús emlékműnél immáron méltó körülmények közt emlékezhetnek meg.

– Egy kedves makói barátom az átadóünnepségen megszorította a kezemet és könnyeivel köszönte meg azt, hogy Makó város önkormányzata felújította ezt az emlékművet, hiszen neki az édesapjának és számtalan ismerősének, a család barátainak nevei találhatóak ezen a márványtáblán, és köszönetét fejezte ki, hogy gondoskodtunk arról, és felújítottuk ezt az emlékművet – mondta el Czirbus Gábor. A 75 évvel ezelőtti események kapcsán arról is beszélt, hogy mit tehetünk ma a hazánkért, a magyar sorsért, a magyar jövőért.

navigate_before
navigate_next

Emlékbeszédében Halmágyi Pál kitért a doni események előzményeire és körülményeire, miként került ki a magyar hadsereg, az a bizonyos 200 ezer magyar a frontra, köztük makóiak is.

– Ez nem egy győztes csata, ez egy óriási veszteség, de amit ebből a helyzetből ki lehetett hozni, azt azokat a hős magyar katonák megtették. Nekünk kötelességünk, hogy amíg mi vagyunk, vagy majd a fiaink, unokáink, emlékezzünk rájuk, hogy ők megtették, amit a haza megkövetelt – mondta el a volt múzeumigazgató.