„Hova tűnt a sok virág… ” címmel tartott előadást dr. Kolarovszki Tamás jogász a doni tragédiáról a 2. hadsereg parancsnokának, Jány Gusztávnak népbírósági perén keresztül.

Kiss Dániel – Makó

A Don-kanyar tragikus eseményeinek 75. évfordulója alkalmából a makói József Attila Múzeumban kapott helyet az az előadás, amely jogász szemszögből közelíti meg a XX. század viharos eseményeit. A rendhagyó történelemórát tartó dr. Kolarovszki Tamás elmondta, hogy korabeli filmhíradókkal, dokumentumokkal, újságcikkekkel színesíti az előadást, ezek közül volt, ami a perben is előkerült.

– Az előadáson beszélünk a perről, illetve szó lesz arról, hogy Jány Gusztávot 1993-ban rehabilitálták. Nem kívánok állást foglalni sem jogászként, sem hobbi történészként arról, hogy ő bűnös volt vagy ártatlan. Ezt majd a hallgatóság eldönti a tényekből és a bizonyítékokból – emelte ki.

A 75 éve történt szovjet ellentámadásról, melynek során a 2. magyar hadsereg megsemmisült a magyar történelem egyik fontos és tragikus eseménye. Az előadáson részt vettek felnőttek és középiskolás diákok is, akik az iskolai történelemórák mellett most egy más szemszögből is megismerhették a Don-kanyar eseményeit.

– Most tartunk pont itt az anyagban, tehát ez pont aktuális téma. Jobb, hogyha egy témát nem csak egy tanórán veszünk, hanem részletesen is megismerjük – mondta el Gera Ákos, a Keri diákja. Az előadáson résztvevő Sarkadi Ernő elmondta, hogy családjában hagyomány, hogy figyelnek ezekre a megemlékezésekre, hiszen felmenői is harcoltak a háborúban, édesapja 6 évig volt katona, bár nem Donnál. Sarkadi Ernő lánya, Ágota, és unokája, Maja is szívén viseli a katonasírok sorsát: munkájukkal újulhattak meg a makói katonasírok 2016-ban.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest