Hírek Térség

Az egészsége legyen a szívügye

Amit a szív- és érrendszeri megbetegedésekről tudni kell címmel tartott előadást Kiszomboron az Ady Endre Művelődési Házban Fejes Roland egyetemi hallgató. Ez volt a harmadik része a Lássunk tisztán! elnevezésű prevenciós-ismeretterjesztő előadás-sorozatnak, amelyet a Kiss Mária Hortensia Honismereti Kör szervez.

Tanács Dóra Gréta – Kiszombor

Magas vérnyomás, érelmeszesedés, szívinfarktus. Ezek a betegségek következhetnek be, amennyiben nem figyelünk oda magunkra kellőképpen. Fejes Roland harmadéves orvostanhallgató péntek délutáni előadásában szív- és érrendszeri betegségekről volt szó, említette hogyan épül fel ez a szervrendszer, szó esett a rizikófaktorokról és tünetekről. Különös hangsúlyt fektetett a prevencióra.

– Szinte minden segíthet megelőzni ezeket a betegségeket, amit egészséges életmód alatt értünk, például dohányzás mellőzése, zsíros és sós ételek kerülése, rendszeres mozgás. – mondta el az előadó.

Rutainé Matuzka Katalin egy éve nyugdíjas, ekkor lépett be bizonyos klubokba, köztük a Honismereti Körbe is, minden egyes alkalommal részt vesz az előadásokon, nem csak az internetet olvasva tájékozódik. Azért vett részt a rendezvényen, hogy tisztában legyen azzal, hogyan lehet megelőzni ezeket a betegségeket.

Endrész Erzsébet, a Kiss Mária Hortensia Honismereti Kör vezetője elmondta, várnak minden Kiszomboron élő fiatalt, akik meg szeretnék mutatni mivel foglalkoznak, szívesen tartanának előadást ezzel kapcsolatban. Annyi elárult, két hét múlva újra lesz egy előadás, amelynek középpontjában a gyász és annak feldolgozása fog állni.