Kiemelt hírek Makó

Szombatra érhet Makóra a hó

Azért a szánkót és a sílécet még ne készítse elő. A hópelyhekhez némi eső is tartozik. Archív képünkön a tavalyi hó.

Korom András – Makó

Lehetetlen időjárásnak tartják még a fiatalabb makóiak is, hogy a karácsony és az újév is anélkül múlt el, hogy hó esett volna. Ami ezen a télen még csak egyszer mutatta meg – igaz igencsak rövid időre magát.

– Még emlékszem az 1986-os nagy télre, amikor még a városban is szinte járhatatlanok voltak az utak. A Rákosi úton pedig egymást érték az elakadt autók. Azt már nem tudom, hogy a katonák itt, vagy a földeáki úton jöttek lánctalpassal kihúzni azokat, de bennünket egy traktoros vontatott be Makóra, egészen a kórházig. Úgy féltem, mint még sosem, mert a Trabant nem fűtött, és a nyári gumin úgy csúszott ide-oda a traktor vágta csapáson, mintha korcsolya lenne rajta – idézte fel emlékeit Szabó Pálné. Hozzátette, alighanem azon a télen volt, hogy valamelyik hőerőmű leállt, mert a működéséhez szükséges szén úgy összefagyott, hogy robbantással sem tudták fellazítani. S mert a vállalatok áramfelhasználását ezért korlátozták, haza is küldték őket a kolbászgyárból. Sőt, alighanem a fiának sem kellett iskolába mennie, mert napokig tanítási szünetet rendeltek el.

Hasonló nagy havazásra nem kell számítani, de januári 13-15 fokos melegnek úgy látszik, hogy egyelőre vége. Az előrejelzés szerint a mai, s pénteki + 8 fokos csúcshőmérséklet után szombaton 3 fok lesz és megérkezik a hó, igaz csak havas eső formájában. A jövő héten +1 +3 fokos nappali felmelegedést követően majd a jövő szerdára ér Makó fölé ismét csapadékzóna, igaz akkor is csak eső, melyet csütörtökön és pénteken ismét havas eső vált fel.