Hírek Kiemelt hírek Makó

Közel 30 millió forintból fejlesztik a makói kórházat

A pályázatnak köszönhetően megújul a parkoló, illetve egy nagyobb fejlesztést is elindítanak a kapott összegből, amelynek végén egy fizikoterápiás központot szeretnének kialakítani.

Kiss Dániel – Makó

Az egészségügyi intézmények infrastrukturális fejlesztésekhez, a hatékonyabb gazdasági működéshez és a betegellátás színvonalának emeléséhez kérhettek pénzt a pályázatban. A Csongrád Megyei Egészségügyi Ellátó Központ makói telephelye 29 millió 385 ezer 618 forintot kapott, amiből két projektet is elindít.

Németh László, az ÁEEK főigazgatója elmondta, hogy az idei évben 4,25 milliárd forint állt az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) rendelkezésére, amit igyekeztek úgy elosztani, hogy az intézmények minden olyan beruházásra kapjanak, amelyek a kitűzött célokat szolgálják, illetve a továbbfejlesztéseket, amivel egy későbbi pályázatot meg tudnak alapozni. A 4,25 milliárd forintból az ÁEEK 96 intézményt, összesen 186 telephelyet támogatott.

Így néz ki jelenleg a parkoló, amely a pályázatnak köszönhetően megújul majd.

A makói kórház számlájára került közel 30 millió forintból a tervezet szerint 18,5 millió forintot a parkoló felújítására fordítanak. A mintegy 920 négyzetméteres terület körülbelül 40 gépjármű parkolási lehetőségét fogja biztosítani. Kallai Árpád főigazgató elmondta, hogy igény volt a szakrendelő mögötti parkoló rendbetételére, hiszen a gyephézagos tégla megsüllyedt és a beton is megtöredezett, helyére korszerű burkolást és aszfaltozást szeretnének. Ez azért is fontos, mivel éves szinten 200 ezer beteg fordul meg a kórházban, nem számolva a vérvételre jövőket.

A másik fejlesztés egy folyamat első lépése lesz, melynek során egy fizikoterápiás központot szeretnének kialakítani, hiszen éves szinten 20 ezer beteg fordul meg, a mozgásszervi betegségek ráadásul népbetegségnek számítanak. Jelenleg az ilyen tevékenységek a volt véradó állomáson, a “faházként” ismert épületben zajlanak, amely nem a legalkalmasabb, többek között a tér is kevés. A központ létrehozása körülbelül 280 millió forintba kerülne, a mostani  10 millió 850 ezer forintos támogatásból a további pályázatokat alapoznák meg, ebből építészeti terveket készítenének.