Kiemelt hírek Makó

Tervrajzzal a kézben járták be a Hagymatikumot

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter és Farkas Éva Erzsébet polgármester ma délután a Makona Tervezőiroda vezetőjével, vezető tervezőjével és a gyógyfürdő igazgatójával közösen járták be a Hagymatikumot, hogy személyesen is megtekintsék, hol és mit bővítenek a 9,5 milliárdos kormányzati támogatásból. Címlapfotó: Korom András

Korom András – Makó
Sorra nézte Lázár János, Farkas Éva Erzsébet, Makovecz Benjámin a Makona Tervezőiroda ügyvezetője, Gerencsér Judit vezető tervező és Gergely Gábor, a Hagymatikum igazgatója, hogy amit Makovecz Imre eredetileg megtervezett a makói gyógyfürdőbe, az a valóságban hol és hogyan fog kinézni. Ahogy arról már többször is írtunk, a jövő héten hat éves Hagymatikum eredeti terveit, pénzügyi okok miatt, annak idején maga a tervező volt kénytelen átalakítani, elhagyva a létesítmények egy részét.

navigate_before
navigate_next

Fotó: Kiss Dániel

Nos az anyagi okok elhárultak, a kormány, a Makovecz Program részeként decemberben arról döntött, hogy 9,5 milliárd forintot ad a városnak a fürdő bővítésére és egy járásközponti, 33 méteres medencével ellátott uszodakomplexum építésére.

Farkas Éva Erzsébet polgármester a bejáráson elmondta: Makó történetének legnagyobb beruházásáról döntött a kormány, amikor a Hagymatikum bővítését 9,5 milliárd forinttal, száz százalékban támogatta. Hozzátette: a Makovecz Benjámin (Makovecz Imre fia) vezette Makona Tervező Iroda által készített engedélyes tervek január 8-án emelkedtek jogerőre, így a közbeszerzési eljárás az első negyedévben elindítható. A polgármester megköszönte a kormánynak, Orbán Viktornak és Lázár Jánosnak, hogy kezdetektől támogatta a makóiak és a térségben élők kérését, hogy a bővítés megvalósulhasson. Hozzátette, az is fontos szempont volt, hogy a fürdő, melyet évente tízmilliókkal támogat a város, fenntarthatóan működjön.

Hallgassa meg a polgármestert:

Lázár János arról szólt, hogy a kormány Makovecz Imre meg nem valósult terveit szeretné megvalósítani szerte a Kárpát-medencébe, ezek közül a makói a legjelentősebb. – A makói fürdő bizonyította, hogy jól működik, csökkenő veszteség mellett tölti be küldetését. Ezzel a bővítéssel hasznot fog hozni és Makót felteszi a turizmus térképére. – jelentette ki.

Hozzátette: ma úgy gondolják, hogy a kelet-magyarországi települések, köztük Makó, turisztikai célponttá fognak válni. A városban befejezik a Makovecz fürdőt, építenek egy 33 méteres tanuszodát, mely lehetővé teszi, hogy minden makói és térségbeli gyerek megtanuljon úszni, és megteremtik az újabb makói szállodák építésének lehetőségét. Lázár János szerint a polgármester és a képviselő-testület nagy felelősséget vállalt, amikor a makói Makovecz épületekben megragadta a többlet lehetőséget. Portálunk kérdésére elmondta, hogy a leendő tanuszoda veszteségeit a kormány állja majd.
De hallgassa meg Lázár Jánost:

Makovecz Benjámin pedig arról beszélt, hogy a leendő bővítés egyik elemébe, a második kupola második szintjére kerül édesapja álma, Atlantisz világa, mely tervezésével Horgas Péter díszlettervezőt és Vanyúr István szobrászművészt kérte fel.

Makovecz Benjámin ezt mondta az Atlantiszról: