Hírek Makó

Rendhagyó véradás a makói kórházban

A megszokott hétfői és csütörtöki időpont mellett rendhagyó módon most kedden délelőtt 8 és 11 óra között is várták a véradókat a makói kórház Véradó Állomásán, ahol plusz ajándékokkal kedveskedtek az oda érkezőknek.

Tanács Dóra Gréta – Makó

Rozsnyai Barát Nikoletta a Magyar Vöröskereszt Csongrád megyei szervezetének makói területi képviselője elmondta, keddenként kiszállások szoktak lenni a környező falvakban, de sokan jelezték, hogy ez a nap jobban megfelelne véradásra, ezért próbálták ki a ma délelőttöt.

A véradás menete egyszerű: az információs pultnál a véradó leadja TAJ kártyáját, személy igazolványát és lakcímkártyáját, ezután kap egy lapot, ami tulajdonképpen egy kérdőív arról, hogy egészségesnek érzi-e magát, mikor adott vért, mi a vércsoportja a véradónak. Ezután ujjbegyszúrásra mennek, a főorvos asszony megméri a vérnyomásukat, elbeszélget velük, zárt falak mögött. Utána az OVSZ ajándékát megkapják az információs pultnál, ez jelenleg egy Erzsébet utalvány és egy szelet csokoládé. Ezután a véradás maga következik, utána a Vöröskereszt területi képviselőjétől kapnak ajándékot, ez most egy makói fürdőjegy és egy Hungerit kupon volt.

Somogyi Renáta ápoló már kilencedik alkalommal adott kedden vért, azért jár ide, hogy segíthessen másokon, illetve saját szervezetének is jót tesz ezzel, hiszen ilyen módon frissül a vére. A vastag tűre igyekszik nem ránézni, egyébként állítása szerint szinte észre sem veszi, ha veszik le tőle a vért. Egy évben három alkalommal jön vért adni.

A véradás veszélytelen, a 4,5 dl vérrel, amit levesznek három ember életét mentheti meg és csupán pár percbe kerül. Hétfőnként 9-14:30-ig, csütörtökönként 9-13 óráig várják az állomáson a véradókat, kedden pedig változó, külső helyszíneken 8 és 11 óra között.