Hírek Makó Videó

Megérkezett a tavasz, de nem mindenki örül neki – videóval

A szokatlan januári időnek a legtöbben örülnek, viszont a mezőgazdaság számára nagy károkat is okozhat az enyhe idő.

Kiss Dániel – Makó

Felébresztette téli álmából a várost a tavaszi idő: újra megteltek a köz- és játszóterek. Tekintse meg fél percben, milyen is a januári tavasz:

A SZIGNUM diákjai is kihasználják a kedvező időjárást, megtelt a játszótér az iskola mellett. A gyerekek ilyenkor izgatottabbak lesznek a frontok hatására, és így nehezebb velük dolgozni, a tanárok viszont fáradtabbak ilyenkor – árulták el a kísérők. A természet is kezd kizöldülni, aminek a legtöbben igen, de a mezőgazdászok nem örülnek, hiszen ez komoly veszélyt is jelenthet.

– Pontosan az a probléma, hogy nagyon meleg van, így a növények, amiket elvetettünk, azok mind megindulnak, elkezdenek növekedni és nem kapják meg azt a hideget, amire nagyon nagy szükségük volna a tél folyamán. Az a félő, hogy lehet, hogy februárban jön még egy komolyabb hideg, és akkor komoly károkat szenvedhetnek azok a hajtások, illetve rügyek a fákon, amik most megindulnak, és ez nagyon nagy probléma. A másik az természetesen, hogy a kórokozók, illetve a károsítók a növényeknél nagyon nagy számban tudnak ilyenkor élni, nincs az a hideg, ami elpusztítaná őket – mondta el Kádár József önkormányzati képviselő, aki maga is gazdálkodik. Hozzátette, hogy a csapadék is kevés, és a hótakaróra is szükség lenne. Ez nem csak a gyümölcsfákra, hanem a szántóföldi növényekre is kihathat.