Kiemelt hírek Makó Színes

Még mindig sok a szilveszterkor elszökő állat

A hangos tűzijáték és petárda hangjától rengeteg kutya és macska megijedt: nem csak szilveszter este, de még most is sok kóbor állatot lehet látni az utcákon. Nagy részük még most sem talált haza.

Gajáta Fanni – Makó

Az óévbúcsúztatók idén sem fukarkodtak a tűzijátékokkal és a többi pirotechnikai eszközzel. Bár a 3. pirotechnikai osztályba tartozó tűzijáték termékeket december 31-én 18 órától január 1-én 06 óráig lehetett felhasználni, sokan panaszkodtak arra, hogy már karácsony után is petárdáktól volt hangos a város. Meg is lett ennek az eredménye: rengeteg ijedt állat került az utcákra, sokuk sosem térhet haza, mert elütötték őket vagy súlyosan megsérültek.

Makón a gyepmester mellett a Dél-alföldi Állatvédelmi Őrszolgálat önkénteseit is rengetegszer hívták a kóbor állatokhoz. Erdei Ferenc, a makói gyepmester elmondta: az Igási úti telepen jelenleg telt ház van szilveszter óta és várják a gazdik jelentkezését. A 25 kutya helyett már harmincnál is több van.


A kölyökkutyák közül többen már gazdisok.

Cseh Brigitta, a Dél-alföldi Állatvédelmi Őrszolgálat önkéntese megerősítette: a chip segítségével gyorsabban hazajutnak azok a kutyák. Elmondta, Szilveszter alkalmából 100-150 kutyához és macskához hívták őket. Az őrszolgálatnál jelenleg 7 makói önkéntes van, akik a nap 24 órájában fogadják a hívást – munka mellett is.

– Bár rengeteg állat tűnt el az év elején, jelenleg ideiglenes befogadónál, önkéntesnél nincs kóbor állat. A legkönnyebben, az esetek 70 százalékában az Aradi úti áruháznál a legkönnyebb megfogni a kutyákat – fogalmazott. Hozzátette: arra kérik a gazdikat, hogy tűzijáték idején olyan helyre helyezzék az állatokat, ahonnan kisebb az esély, hogy megszöknek.

Kaskötő Gizellától, Makói Állatvédő és Természetvédő Egyesület ügyintézőjétől megtudtuk, 2017 utolsó napján kevesebb hívást kaptak, mint az utóbbi években. Úgy érzi, már nem vergődnek a gazdák a kutyáik megtalálásával.

– Az elmúlt napokban hívtak egy-egy kutyához, de a chipolvasás nehéz ügy, mivel még mindig félnek. 2016-ban szilveszter napján és másnap is kerestek, most ez kimaradt – mondta kérdésünkre az ügyintéző.

Borítóképünkön: Erdei Ferenc és Lacika, aki szintén gazdikereső.