Belföld Hírek

Nagyot lépett az Aldi fizetések terén

Az elmúlt időszakban több nagyáruház is döntött arról, hogy emeli a béreket idén. Korábban is a diszkontok vezették a listát, most azonban az Aldi tett rá egy lapáttal a fizetésekre.

Tanács Dóra Gréta – Belföld

2017-ben az Aldinál volt a legmagasabb javadalmazás árufeltöltőknek, havi bruttó 228 ezer forint volt egy nyolcórás munkaidő esetében – ehhez néhány plusz juttatás is tartozott. Eredetileg részmunkaidős állásokat hirdettek és hirdetnek, az adatok a jobb összehasonlíthatóság érdekében 8 órára vannak átszámolva. Az eladók 310 ezer forint körüli jövedelmet érhettek el, ha 8 órás munkaidővel számolunk.

2017 szeptemberében Magyarországon a bruttó átlagkereset 292 900 forint volt, 13,6 százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban. Az egész ágazatban történő emelés még inkább felhúzhatná az átlagbért, hiszen rengeteg külföldi multi foglalkoztat több tízezer alkalmazottat.

Az Aldi most 25, 30 és 35 órás részmunkaidős foglalkoztatást is kínál, a nyolc órára vetített kereseti lehetőséget pedig országos szinten azonosak. Óriási elmozdulás ugyanakkor a nyilvános információk alapján, hogy megjelöl kezdő fizetéseket, az eladó munkakörben ez nyolc órára számítva 272 ezer forint, de 10 év munkaviszony után ezek a pénzek megugranak. Tehát gyakorlott eladókat keresnek és ezt meg is akarják fizetni, nem feltétel, hogy ott dolgozzanak 10 éve, másik bolt is lehet.

A megugrásnak köszönhetően a nyolc órára számított havi bruttó fizetés 352 ezer forint lesz bizonyos dolgozók számára. Ennek köszönhetően az Aldi piacvezető az élelmiszerláncok között. Fontos megemlíteni, hogy ehhez a pénzhez hozzájön még a cafetéria, ami a munkaidő hosszának megfelelően lehet tízezer forint alatt, de akár felett is. Az Aldi így 15 százalék körül mozgó fizetésemelést adott az eladóknak. Az árufeltöltőknél csak 10 százalék körüli az emelés, a nyolc órára vetített kereseti lehetőség 250 ezer forint körül jár, de itt is vannak további juttatások.

Feltehető, hogy a cég is számol azzal, hogy a magas foglalkoztatási szint és a már említett nem csekély súlyú munkaerőhiány mellett egyik oldalról vigyázni kell, nehogy elcsábuljanak a dolgozók a szomszéd áruházba. A másik oldalról pedig a versenytársak alkalmazottai is jelenthetnek némi munkaerő pótlást, tehát semmiképpen nem lehet alább menni a bérszínvonallal. Az utolsó nagyobb bejelentés az év elején még a Lidl-től várható, de ők eddig még nem léptek. Kérdés, hogy javítani vagy rontani fognak-e az Aldi által feljavított összképen.

Borító: igd.com