Belföld Hírek Kiemelt hírek

Negyven éve, hogy visszakaptuk a Szent Koronát

1978-ban kapta vissza Magyarország az Egyesült Államoktól a koronázási ékszereket, köztünk a Szent Koronát. Az évfordulóról a volt amerikai elnök, Jimmy Carter is megemlékezett.

MH – Belföld

Volt a világháború idején eltemetve, majd nyugatra szállítva a szovjetek elől, végül a háború végén, 1945. május 4-én került az amerikai hadsereghez a Szent Korona a többi koronázási ékszerrel együtt, de a palást nélkül. 1953-ban Dwight D. Eisenhower rendelte el, hogy szállítsák át az Egyesült Államokba. Itt páncélterembe zárták a többi kincs mellé. Fort Knox-ban még egy “koronaőr” is volt, aki rendszeresen, havonta ellenőrizte a koronát. Az amerikaiak megvizsgálták az ékszert, illetve kisebb javításokat is elvégeztek rajta.

Rákosiék visszakövetelték a koronát, de az Egyesült Államok nem engedett: a hivatalos indoklás szerint nem hadizsákmányról volt szó, hanem megőrzésről, így nem tartozott azon visszatérítendő értékek közé, amelyet a négyhatalmi egyezmény magába foglalt.

Ahogy az idő telt, az amerikaiak úgy látták, hogy a koronázási ékszerek visszaadása jó hatással lenne a magyar-amerikai kapcsolatokra. Az is mérvadó lehetett, hogy Magyarország a helsinki egyezmény emberi jogokra vonatkozó előírásai kapcsán is jó irányba haladt. Továbbá állítólag az elnök, Jimmy Carter  – vallásos emberként – úgy érezte, hogy a korona a magyar néphez tartozik.

A kommunista diktatúrával szemben viszont nem akartak efféle gesztussal élni, így hangsúlyozták, hogy ezt a magyar nép kapja vissza. Ezt annyira komolyan gondolták, hogy kikötötték, hogy Kádár nem vehet részt a hivatalos ünnepségen, illetve hozzátették, hogy a koronázási ékszereket nyilvánosan ki kell állítani.

1978. január 5-én este 10-kor szállt le az a repülőgép, amellyel az ékszerek érkeztek. A hivatalos átadás másnap történt meg a Parlamentben, ahová színes amerikai delegáció érkezett, köztük Cyrus R. Vance külügyminiszter. A magyar oldalon vallási vezetők, illetve a kulturális és tudományos élet jeles képviselői vettek részt. A Szent Koronát Apró Antal, az Országgyűlés elnöke vette át, mellette volt Lázár György, a minisztertanács elnöke, és helyettese, Aczél György. A korona a Nemzeti Múzeumba, majd 2000. január 1-jén a Parlamentbe került az országalmával és a jogarral együtt, a palást pedig a múzeumban maradt.

Jimmy Carter volt amerikai elnök az évfordulón Szenczy Sándor baptista lelkésznek, a magyar Baptista Szeretetszolgálat Washingtonban dolgozó vezetőjének címzett levelében emlékezett meg az átadásról. – Ez volt a kezdete országaink javuló kapcsolatainak, és Magyarország ekkor kapta meg a legnagyobb kedvezményt élvező állam státuszát az Egyesült Államoktól – fogalmazta meg levelében Carter.

Borítókép: Wikipédia