Hírek Kiemelt hírek Színes

Ezért kell vízkeresztkor leszedni a karácsonyfát

Két szempontból is fontos ez a dátum, hiszen ezzel a nappal zárul a karácsonyi ünnepkör, valamint innentől kezdődik a farsangi időszak.

MH – Színes

A vízkereszt az egyik legősibb keresztény ünnep, több dolgot is összekapcsol: a napkeleti bölcsek imádását, Jézus megkeresztelkedését a Jordánban és Jézus első csodáját (a víz borrá változtatását) a Kánai menyegzőn.

A vízkeresztet a keresztény ünnepi liturgiában Epiphania Domini néven említik, ez annyit tesz: az Úr megjelenése. Az epifánia kifejezés a görög vallásban eredetileg egy isten váratlan és érezhető, jót jelentő megjelenése – a római császárkultusz idején az uralkodó, azaz a megtestesült isten ünnepélyes látogatása volt. A kereszténységben vízkereszt a IV. század végéig a karácsonyt is magába foglalta, ennek elkülönülése után lett jelentése a napkeleti bölcsek eljövetele, Jézus megkereszteltetése és Jézus csodatétele a kánai menyegzőn.

Forrás: mult-kor.hu

Vízkereszt napján szokás volt a szentelmények hazavitele is: gyógyító hatást tulajdonítottak a szenteltvíznek. Hintettek belőle a bölcsőre, a menyasszony koszorújára, a halott koporsójára. A következő januárig üvegben vagy nagy korsóban tartották, ami megmaradt a következő vízkeresztre, azt a kútba öntötték, hogy vize meg ne romoljon. A házakat vízzel és sóval szentelték meg, és a pap krétával írta a szemöldökfára a házszentelés évét és a G. M. B. betűket (Gáspár, Menyhért, Boldizsár).

A hasonló vízkereszti népszokások egyike volt, hogy ezen a napon szedték le a karácsonyfát, ami a karácsonyi ünnepkör végét, és a farsangi mulatságok kezdetét szimbolizálta.

Borítókép forrása: Soy502.com