Kiemelt hírek Makó Színes

Makói plakátadó: nem mászkálnak létrával az adócsoport munkatársai

Négyzetméterenként 12 ezer forintot kell fizetni a január elsejétől a város illetékességi területén lévő ingatlanokon található plakátok után – döntött róla december eleji rendkívüli ülésén a makói képviselő-testület. Az új adó a reklámhordozó tulajdonosait érinti.

Korom András – Makó

A makói képviselő-testület december eleji rendkívüli ülésén hozott határozatot arról, hogy januártól évi, négyzetméterenkénti 12 ezer forintos adót vet ki a város közigazgatási területén elhelyezett plakátokra – így módosítva a helyi építményadóról szóló rendeletet.

Megkérdeztük a városházától, hogy vajon ki és hogyan fogja megállapítani az adó mértékét, kimennek-e minden óriásplakáthoz a városban és a külterületen az adócsoport munkatársai, hogy létrára mászva, méterrúddal vagy mérőszalaggal lemérjék a plakátokat.

Mint a válaszból kiderült, ilyen nem lesz, az adócsoport munkatársai továbbra sem bolyonganak munkaidőben a városban létrával a vállukon. Ráadásul nem is az fog fizetni, akinek a hirdetménye megjelenik, hanem annak a cégnek, mely tulajdonában van a reklámhordozó.

Egy ma már érvénytelen akció a Szegedi utcán.

Makón egyébként óriásplakátokon a helyi vállalkozásokon és vállalkozásokon kívül országos cégek, a kormány vagy éppen politikai pártok népszerűsítenek dolgokat, vagy közölnek üzeneteket, vagy reklámoznak fogyasztási termékeket. Nos, őket egyáltalán nem érinti az új adó. A városban egyébként jobbára a Publimont Kft. óriásplakát helyeivel találkoztunk. Simicska Lajos cége tavaly ősszel azzal híresült el, hogy – a hirado.hu – értesülése szerint a tulajdonos utasítására a több mint 8000 plakáthelye közül 1100-at adott el részletre a Jobbiknak.

A párt makói szervezete helyett az egyébként az ügyben nemmel szavazó DK-s Török Miklós adott ki annak idején ezzel kapcsolatban egy közleményt, melyben az adórendelet módosítását “a politika véleménynyilvánítás szabadságát gazdasági eszközökkel való sárba tiprásá“-nak nevezte.