Belföld Hírek Kiemelt hírek Makó Térség

Kétszer annyi gyerek jut ingyen meleg ételhez, mint korábban

– Szociális gyermekétkeztetésre az idei költségvetésben 79 milliárd forint, ingyenes tankönyvre pedig 12 milliárd forint jut – jelentette ki Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára. Archív képünkön a maroslelei iskolai konyha.

MH-MTI

Ez azt jelenti, hogy egy család 7 év alatt átlagosan 1,5 millió forintot tudott megtakarítani. A többi között több pénz fordítanak a gyermekek ingyenes étkeztetésére és tankönyvellátására is – közölte. Rétvári Bence elmondta: a 2010-es 30 milliárd forinttal szemben idén 79 milliárd forint használható fel a gyermekek ingyenes étkeztetésére. Már nemcsak a nyári, hanem az őszi, a téli és a tavaszi szünetben is igénybe vehető ez a juttatás, és összességében kétszer annyi gyerek jut ingyen meleg ételhez, mint korábban. Ugyanakkor egymillió gyerek kapja ingyen a tankönyvet, amire 12 milliárd forintot költ a költségvetés. Amennyiben a Fidesz-KDNP folytathatja a kormányzást 2018-ban, továbbra is megmaradnak, illetve bővülnek ezek a juttatások, miközben az ellenzék elvenné ezeket – mondta a politikus.

Az államtitkár a Kossuth Rádió 180 perc című pénteki adásában arról is szólt, hogy idén növekszik a rendszeres gyermekvédelmi kedvezmény felhasználásának jövedelemhatára is, 5 százalékkal. Ez azt jelenti, hogy még többen vehetik igénybe az olyan ingyenes természetbeni juttatásokat, mint a gyermekétkeztetés – mondta Rétvári Bence.