Hírek Kiemelt hírek Makó

200 ezer forintot kaptak az idei első makói újszülöttek

Farkas Éva Erzsébet polgármester az anyukának egy csokor virágot, a gyerekeknek pedig babaszőnyeget vitt a kórházba. A szülők megkapták a babakötvényeket is, ami mivel ikrek születtek kétszer 100 ezer forint a családnak.

Nagy Szabolcs – Makó

Mint korábban beszámoltunk róla, idén ikrek lettek a város első babái. Akteke Sabri és Akteke Soner szerdán késő este jöttek a világra. Erdélián Alexandrának és török férjének ők a harmadik és negyedik gyermekei, a vártnál körülbelül két héttel születtek hamarabb.

– Nagyon érdekes volt, nyomon követtük a szülés folyamata alatt, hogy délután még mindkét baba koponyavéggel volt, ám később az egyikük úgy döntött, hogy hátat fordít, ez egy különleges helyzet volt nekünk is – mondta el portálunknak Dr. Kovács Krisztián adjunktus.

Minden ikerszülésnél több orvos is jelen van, tudtuk meg a szülészet csoportvezető főorvosától, mert a második baba adott esetben rossz irányba is elfordulhat. Alexandra egyik gyermeke is farfekvéssel született, ám most nem volt szükség császármetszésre.

– Ha van egy négy kiló körüli baba és farfekvéses, akkor benne van a rizikó, hogy kifér vagy nem. Szoktunk medencét mérni ultrahanggal, magzat méreteket is, ezt össze lehet vetni, de ebben van 500 gramm körüli tévedési lehetőség, ami jelentős. Most mivel a két baba külön-külön kisebb súllyal született, mint amikor egyről van szó, nem okozott problémát – tájékoztatta portálunkat Dr. Kocsis Ernő.

Az ikreket és anyukájukat ma Farkas Éva Erzsébet polgármester is meglátogatta, aki egy csokor virágot, két babaszőnyeget és természetesen a város két 100 ezer forint értékű babakötvényét is átadta Alexandrának.

– 2014 őszén az első döntései között volt a testületnek, hogy a 45 ezer forintról 100 ezer forintra emeltük ezt az összeget, ezzel a jelképes gesztussal is mutatva, hogy a város számára kiemelt fontosságú a családok támogatása. Nem csak a babák esetében, hanem az életkor növekedésével folyamatosan arra törekszünk, hogy minden korosztályt segítsünk. Az elmúlt három évben ezért 25 féle támogatási rendszert indítottunk, amivel évente mintegy 300 millió forinttal segítjük az itt élőket – tájékoztatott a polgármester.

Makón egyébként tavaly összesen 208 gyerek született, egy részüknek a város nemrég adta át ünnepélyesen a babakötvényeket.