Hírek Kiemelt hírek Térség

Felrobbantja az internetet a csanádpalotai csőd

Ha a képviselő testületen múlik, talán sosem tudja meg senki, mekkora pénzügyi bajban van a település, de nem sikerült kizárni a nyilvánosságot. A csőd híre gyorsan elért az országos sajtóba is, senki nem érti, mit akarnak a halogatással.

Nagy Szabolcs – Csanádpalota

Van még mit tanulnia a sajtó működéséről a település képviselő testületének, amely a szőnyeg alá söpörve akarja megoldani Csanádpalota katasztrofális anyagi helyzetét. Hogy mennyire nem mindennapi jelenség ez ma Magyarországon, az is jól mutatja, hogy a hír gyakorlatilag fél nap alatt körbeért az országban.

A teljesség igénye nélkül szétnéztünk, hol és milyen formában foglalkoztak a kialakult helyzettel, íme néhány médium:

Nagy a baj Csanádpalotán: még az áramot is kikapcsolhatják (Magyar Nemzet), Csanádpalota már a februári fizetésekkel is bajban lehet (Index), Nagy gondban Csanádpalota (Napi Gazdaság), Csődbe mehet Csanádpalota (24.hu).

Az is gyorsan kiderült, hogy a kormány 2013-ban 67,5 millió forint adósságot már átvállalt a településtől, a mostani mintegy 100 millió forintos mínuszt tehát kevesebb mint négy év alatt sikerült összehozni.

Bloggerek is ízekre szedték a képviselő testület halogató hozzáállását, Pintér M. Lajos például arra ösztönzi őket, hogy hallgassanak Illyés Gyulára („Növeli, ki elfödi a bajt.”). A szegedi újságíró szerint egyenesen „dobra verik a családi ezüstöt Csanádpalotán”, miközben súlyos tévedés, hogy látszatintézkedésekbe menekülve hátat fordítanak a problémának, hátha mire visszafordulnak már nem lesz ott.

Valóban egyszerűnek tűnik azt mondani, hogy a település eladja a tulajdonában lévő földeket, vagy annak egy részét. Az önkormányzati vagyon azonban nagy kincs, annak elherdálását a lakosság nem nagyon fogja megbocsátani. Főleg úgy nem, ha a testületben hosszú ideje ott ülő, az adósságot eddig is tétlenül szemlélő képviselők sem vállalnak felelősséget a vagyonvesztés miatt.

A cikkek, közösségi oldal megosztások alatt hozzászólók sem kímélik őket, ezekből is idézünk néhányat, illetve amire a rendelkezésünkre álló információk alapján tudunk, válaszolunk is:

„Mi az, hogy nincs felelős? Hol van a pénzügyi bizottság elnöke? Ezek szerint a képviselők bábuk voltak?” (K.S.)

Felelős(ök) biztos van(nak), csak egyelőre nincs aki vállalja. Egy település gazdasága döntések eredménye, amelyet a megválasztott képviselő testület hoz akkor is, ha megtakarítás van, akkor is, ha hiány. A pénzügyi bizottság elnöke jelenleg Vetró Józsefné, és Csanádpalotán van. Ők javasolták a házon belüli rendezést. Hogy a képviselők bábuk voltak-e, azt nem tudjuk megítélni, de a felvetés jogosnak tűnik.

„Talán a képviselő testület tagjai, akik tudtak a dologról lemondhatnának a tiszteletdíjukról. Az sem lenne kiadás.” (Zs. D. É.)

Nem tudjuk, ez felmerült-e. Ez a lépés azonban a felelősség legalább részleges beismerését mutatná, és egyelőre még ott sem tartunk.

„…ez a település többre érdemes, mint amit tettek vele.” (G. T.)

Ezzel elég nehéz lenne vitatkozni.

„…nem a lakosságot sújtó terheket kéne bevezetni.” (T.S.)

Valóban elég nehezen magyarázható lenne, ha a lakossággal fizettetnék meg azt, amiről pont ők nem tehetnek. Ahogyan az önkormányzati vagyon eladása is elég nagy probléma lenne. Valahogyan azonban meg kell szüntetni az adósságot, nem lehet kizárólag az állami mentőövre várni. Valamennyi helyi adó Csongrád megye összes településén van, kivéve Csanádpalotát. Egyelőre csak a kommunális adó az, aminek a tervéről hallottunk. Az első megszorításoknak még ebben a hónapban ki kell tudódniuk, ezekről biztosan tájékoztatást ad az önkormányzat, de mi is meg fogjuk írni.