Kiemelt hírek Makó Térség

A Legfőbb Ügyészség hosszabbította meg a nyomozást a makói vízmű ügyében

Augusztusban a Szegedi Járási és Nyomozó Ügyészség bűncselekmény hiányában meg akarta szüntetni a nyomozást. A cég felszámolója azonban e határozat ellen panaszt jelentett be, így karácsonyig kilencedjére is meghosszabbították a nyomozás határidejét. Most a Legfőbb Ügyészség hosszabbított. A nyomozók április 24-ig vizsgálódhatnak tovább.

Korom András – Makó

Kilencszer a Szegedi Járási és Nyomozóügyészség, most tizedjére a Legfőbb Ügyészség hosszabbította meg azt a nyomozást, melyet azután rendeltek el, hogy Farkas Éva Erzsébet a képviselő-testület felhatalmazása alapján feljelentést tett ismeretlen tettes ellen különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés gyanúja miatt. A Makó térsége Viziközmű Kft. átvilágítása során ugyanis arra bukkantak, hogy a kft-nél 2011 és 2013 között túl sok jutalmat, prémiumot fizettek, és indokolatlanul szerveztek ki vállalkozásoknak bizonyos munkákat. Medgyesi Pál volt vezérigazgató korábban azt nyilatkozta, hogy mindig a tulajdonos önkormányzatok utasításai alapján működött a Makó Térségi Viziközmű Kft., nem voltak törvénytelen, indokolatlan kifizetések, a kiszervezés pedig gazdaságilag indokolt döntés volt.

Az átvilágítás során kiderült, hogy a külső cégeket a Makó Térségi Víziközmű Kft. akkori dolgozói alapították, s a munkákat a megbízójuk eszközeivel és gépeivel végezték. A nyilvánosság elő került jegyzőkönyvek szerint a vízmű vezérigazgatója béremeléséről és jutalmazásáról a tulajdonos polgármesterek döntöttek, de csupán az emelés mértékéről tudtak, annak összegéről nem. A cég maroknyi kiemelten jutalmazott dolgozójának jutalmairól pedig a vezérigazgató döntött.

A nyomozást kilencszer hosszabbította meg a Szegedi Járási és Nyomozó Ügyészség, mely tavaly augusztusban arra jutott, hogy bűncselekmény hiányában megszünteti a nyomozást. Ez ellen a vízmű felszámolója fellebbezett, így tavaly december 24-ig tovább vizsgálódtak. Mint  Szanka Ferenc csoportvezető ügyész, szóvivő érdeklődésünkre közölte: a panasz alapján a Csongrád Megyei Főügyészség a nyomozást megszüntető határozatot hatályon kívül helyezte és a nyomozás tovább folytatását rendelte el. Ezzel párhuzamosan a Legfőbb Ügyészség a nyomozás határidejét további 4 hónappal meghosszabbította.