Kiemelt hírek Térség

Egymilliárdos fejlesztés indul az idén Földeákon

8 megnyert és egy elbírálás alatt álló pályázatnak köszönhetően mintegy egymilliárdos fejlesztés indul az idén Földeákon. Lesz új piac, szabadidőpark és sportcsarnok is. A képen Hajnal Gábor a legutóbb leaszfaltozott Bajcsy utcában.

Korom András – Földeák

– Tavaly elsősorban az idei beruházásokat készítette elő a földeáki önkormányzat. A község az idén mintegy egymilliárdos fejlesztésre számíthat – mondta Hajnal Gábor polgármester.

A község polgármestere hozzátette: 9 pályázatot adtak be, ebből 8 nyert, a 9-dikről pedig azt tudni, hogy nem utasították el, bekerült a bírálat második körébe.

Az immár három esztendeje stabil költségvetéssel működő községben a felmerült váratlan kiadásokat is tudták finanszírozni, ilyen volt például a közmunkaprogram állattenyésztési részében használatos tanya elektromos fejlesztése. Az ipari áram bevezetése 600 ezer forintba került. Az útfejlesztéseknek köszönhetően már nincs sáros utca a faluban, de karban tartották az Igási utat, leaszfaltozták a Bajcsy-Zsilinszky utcát és útalap készült az Érmellék utcában és az Arany János utca egy szakaszán. Több mint 300 ezer forintot költöttek a hiányzó vagy sosem létezett KRESZ-táblák pótlására, kihelyezésére. Az iskolai aszfaltos pályán az öregfiú focisták kezdeményezésére korszerűsítették a pálya világítását. A volt piactér helyén kialakítandó szabadidőpark kerítését is újjáépítették közel 400 ezer forintért, mert a régi már életveszélyes volt. A térfigyelő kamerarendszer is megújult, a több mint 10 éves kamarák képeit immár egy monitoron láthatják a körzeti megbízottak, azt is ellenőrizve, hogy azok működnek-e. Ehhez több mint egymilliós fejlesztéshez jelentősen hozzájárult két helyi vállalkozó: és Görbe József és az elhunyt Somodi Mihály.

Az év végén kapta meg az önkormányzat az értesítést, hogy nyert egy 2015-ben beadott pályázatok, mely a falugondnoki szolgálat tervezett felállításához szükséges gépjármű beszerzését célozta. Ez 7,9 millió forintot jelent. Egy 17+1 fős kisbuszra pályáztak.

A fejlesztések legnagyobb tétele az iskola mellé tervezett sportcsarnok lesz a maga 5-700 millió forintjával. A kormányhatározatban megjelent „A” típusú csarnok azonban az iskolai osztálylétszámok miatt és a kötelező testnevelés órák száma miatt kicsi lenne, így a község nagyobbat szeretne. Lázár János támogatta, hogy nagyobb „C” típusú épüljön.

200 méteres rekortán futópályával és erőgépekkel ellátott szabadidőparkot építenek egy pályázatnak köszönhetően. Erre már megkötötték a kivitelezővel a szerződést. Több mint 20 millió forint értékben. A Magyar Labdarúgó Szövetség jóvoltából 30 millióból műfüves pálya is épülhet Földeákon az idén.

Előkészítés alatt áll az Önkéntes Tűzoltó Egyesület eszközfejlesztése: a románia, Valkány településsel együtt egy-egy új 70 millió forintos tűzoltó autóra pályáztak. A földeákiak majd 30 éves IFÁ-jukat cserélnék le erre.

Energetikailag megújulhat az idén a bölcsőde, a három óvodai épület, az idősek otthona, az egészségház, a Szent László téri iskola, a községháza, épülhet sportöltöző, s bővítik Gagarin és a Bacsó Béla utcák csapadékvíz-elvezető hálózatát. Másik helyre telepítik a vizesblokkal is ellátott piacot – 50 millió forintból.

Az orvosi rendelő és a szolgálati lakás 40 milliós pályázatával kapcsolatos döntésre még várnak. A Leader pályázatokból 5-5 milliót költenének a turizmus fejlesztésére illetve egy fogorvosi szék beszerzésére is. És egymilliós kiadást jelent, hogy az ismertté vált nevek is felkerüljenek az első világháborús hősi emlékmű új névtábláira.