Kiemelt Térség

Egymilliárdos fejlesztés indul az idén Földeákon

8 megnyert és egy elbírálás alatt álló pályázatnak köszönhetően mintegy egymilliárdos fejlesztés indul az idén Földeákon. Lesz új piac, szabadidőpark és sportcsarnok is. A képen Hajnal Gábor a legutóbb leaszfaltozott Bajcsy utcában.

Korom András – Földeák

– Tavaly elsősorban az idei beruházásokat készítette elő a földeáki önkormányzat. A község az idén mintegy egymilliárdos fejlesztésre számíthat – mondta Hajnal Gábor polgármester.

A község polgármestere hozzátette: 9 pályázatot adtak be, ebből 8 nyert, a 9-dikről pedig azt tudni, hogy nem utasították el, bekerült a bírálat második körébe.

Az immár három esztendeje stabil költségvetéssel működő községben a felmerült váratlan kiadásokat is tudták finanszírozni, ilyen volt például a közmunkaprogram állattenyésztési részében használatos tanya elektromos fejlesztése. Az ipari áram bevezetése 600 ezer forintba került. Az útfejlesztéseknek köszönhetően már nincs sáros utca a faluban, de karban tartották az Igási utat, leaszfaltozták a Bajcsy-Zsilinszky utcát és útalap készült az Érmellék utcában és az Arany János utca egy szakaszán. Több mint 300 ezer forintot költöttek a hiányzó vagy sosem létezett KRESZ-táblák pótlására, kihelyezésére. Az iskolai aszfaltos pályán az öregfiú focisták kezdeményezésére korszerűsítették a pálya világítását. A volt piactér helyén kialakítandó szabadidőpark kerítését is újjáépítették közel 400 ezer forintért, mert a régi már életveszélyes volt. A térfigyelő kamerarendszer is megújult, a több mint 10 éves kamarák képeit immár egy monitoron láthatják a körzeti megbízottak, azt is ellenőrizve, hogy azok működnek-e. Ehhez több mint egymilliós fejlesztéshez jelentősen hozzájárult két helyi vállalkozó: és Görbe József és az elhunyt Somodi Mihály.

Az év végén kapta meg az önkormányzat az értesítést, hogy nyert egy 2015-ben beadott pályázatok, mely a falugondnoki szolgálat tervezett felállításához szükséges gépjármű beszerzését célozta. Ez 7,9 millió forintot jelent. Egy 17+1 fős kisbuszra pályáztak.

A fejlesztések legnagyobb tétele az iskola mellé tervezett sportcsarnok lesz a maga 5-700 millió forintjával. A kormányhatározatban megjelent „A” típusú csarnok azonban az iskolai osztálylétszámok miatt és a kötelező testnevelés órák száma miatt kicsi lenne, így a község nagyobbat szeretne. Lázár János támogatta, hogy nagyobb „C” típusú épüljön.

200 méteres rekortán futópályával és erőgépekkel ellátott szabadidőparkot építenek egy pályázatnak köszönhetően. Erre már megkötötték a kivitelezővel a szerződést. Több mint 20 millió forint értékben. A Magyar Labdarúgó Szövetség jóvoltából 30 millióból műfüves pálya is épülhet Földeákon az idén.

Előkészítés alatt áll az Önkéntes Tűzoltó Egyesület eszközfejlesztése: a románia, Valkány településsel együtt egy-egy új 70 millió forintos tűzoltó autóra pályáztak. A földeákiak majd 30 éves IFÁ-jukat cserélnék le erre.

Energetikailag megújulhat az idén a bölcsőde, a három óvodai épület, az idősek otthona, az egészségház, a Szent László téri iskola, a községháza, épülhet sportöltöző, s bővítik Gagarin és a Bacsó Béla utcák csapadékvíz-elvezető hálózatát. Másik helyre telepítik a vizesblokkal is ellátott piacot – 50 millió forintból.

Az orvosi rendelő és a szolgálati lakás 40 milliós pályázatával kapcsolatos döntésre még várnak. A Leader pályázatokból 5-5 milliót költenének a turizmus fejlesztésére illetve egy fogorvosi szék beszerzésére is. És egymilliós kiadást jelent, hogy az ismertté vált nevek is felkerüljenek az első világháborús hősi emlékmű új névtábláira.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.