Hírek Térség

Komoly megszorítások lesznek Csanádpalotán

Már 2018 második napján rendkívüli testületi ülést tartottak a településen a pénzügyi gondok miatt. Több tízmilliós adósságot görgetnek hosszú évek óta, adósságrendezési eljárás helyett azonban inkább az önkormányzati vagyon, például földterületek eladásával lennének úrrá a helyzeten.

Nagy Szabolcs – Csanádpalota

A 2017-es költségvetés elfogadásakor 72 millió forintot kellett volna kigazdálkodnia az önkormányzatnak, ami nyilvánvalóan lehetetlen – szemléltette portálunknak Nyergesné Kovács Erzsébet a település aggasztó anyagi helyzetét.

A több tízmillió forint hiányt hosszú évek óta görgeti maga előtt az önkormányzat, ennek oka pedig nagyrészt a rossz gazdálkodás, illetve hogy folyamatos személycserék történtek a pénzügyi csoporton belül a településen. Kovács Sándor korábbi polgármester halála után tavaly tartottak időközi választást Csanádpalotán, a hivatal átadásakor derült fény arra, mekkora bajok vannak.

– Elkerülhető lett volna meggyőződésem szerint. A probléma gyökere abban van, hogy a bevételekhez nem igazították hozzá a kiadásokat. Olyan önként vállalt feladatok is voltak, amire nem volt fedezet. A könyvvizsgálói szakértői jelentésben benne van, hogy a hiány nem volt eltitkolva a képviselők előtt – mondta el a polgármester.

Az önkormányzatnak 60 és 90 napon túli tartozása is van, a jogszabály szerint meg kell indítani az adósságrendezési eljárást, ami nagyon komoly önkormányzati megszorításokat jelent. Ilyenkor ugyanis egy pénzügyi gondnokot jelölnek ki, és az ő ellenjegyzése nélkül semmilyen kifizetés nem lehet. A rendkívüli testületi ülésen azonban nem az eljárás megindítását fogadta el a testület.

– Az előterjesztés az eljárás megindításáról szólt, azonban a pénzügyi bizottság tagjai azon a véleményen voltak, hogy ezt mindenképpen el akarják kerülni. Az ülésen arról is szó volt, hogy vagyonvesztés nélkül ezt nem tudjuk megoldani. Az önkormányzatnak vannak földterületei, arra az álláspontra jutott a bizottság, hogy inkább ezeket szeretné értékesíteni, mint az adósságrendezést megindítani – tájékoztatott Nyergesné Kovács Erzsébet.

Az, hogy a későbbiekben milyen megszorításokat kell majd alkalmaznia az önkormányzatnak, még ebben a hónapban kiderül. A helyi adók bevezetését azonban szinte biztosan nem kerülheti el a település, ilyen lehet például a kommunális adó. Ilyenek Csongrád megye településein már mindenhol vannak, ezután Csanádpalota sem lehet kivétel.

4 Responses

  1. A polgármester asszony minden nyilatkozatában elmondta, hogy már akkor tudott a problémáról, mikor átvette a polgármesteri széket. Akkor miért nem tett lépéseket arra, hogy a problémát elkezdjék orvosolni ? Miért csak akkor mikor ég a ház ? A képviselő – testület hány alkalommal kapott tájékoztatást a pénzügyi helyzetről ? A 60 és a 90 napos kifizetetlen számlák már a polgármester asszony ideje alatt keletkeztek. Ezek miért nem lettek kifizetve ? Ha volt pénz a felújításra, akkor lenni kellett volna pénznek is , hogy a számlákat kifizessék !

  2. A polgármester asszony minden nyilatkozatában elmondta, hogy már akkor tudott a problémáról, mikor átvette a polgármesteri széket. Akkor miért nem tett lépéseket arra, hogy a problémát elkezdjék orvosolni ? Miért csak akkor mikor ég a ház ? A képviselő – testület hány alkalommal kapott tájékoztatást a pénzügyi helyzetről ? A 60 és a 90 napos kifizetetlen számlák már a polgármester asszony ideje alatt keletkeztek. Ezek miért nem lettek kifizetve ? Ha volt pénz a felújításra, akkor lenni kellett volna pénznek is , hogy a számlákat kifizessék !

  3. Azért ne állítsuk már be szegély polgármester asszonyt “ekkora” szent embernek. Az összes megjelent nyilatkozatába elmondja, hogy a polgármesteri szék átadásakor szembesült a helyzettel, akkor miért nem tett már valamit , hogy ez a helyzet javuljon ? Ennek ellenére kifestetett meg új bútorokat vásárolt . Ennek a költségét miből fizette az önkormányzat ?A 60 és a 90 napnál régebbi kifizetetlen számlák akárhogy is nézzük az az ő polgármestersége alatt keletkeztek . Ezekről nem tudott ? Érdekes …Érdekes az is, hogy ha külsős cég könyvel a forrás szerint az önkormányzatnak , akkor miért vannak a pénzügyön annyian ? Vagy az ő bérük vagy a külsős cég felé a kiadás felesleges ! Szóval a polgármester asszony is megrövidítette a kasszát elég szépen a családtagoknak és a sógor koma , jó barátnak kifizetett jutalmakkal . Csak erről elfelejt beszélni. Fél év alatt tönkre tette a hivatalt. Mikor látja be, hogy alkalmatlan a vezetésre ? Új vezetőség lenne a megoldás. Polgármester és képviselők tekintetében !

Comments are closed.