Hálaadó szentmisével és éjfélig tartó imádsággal záródott az óév a makói Szent István Király templomban. Az újesztendő pedig ünnepnappal kezdődött, mert a katolikus egyház január 1-jén a békéről és Szűz Mária Istenanyaságáról emlékezik meg.

Szabó Anita – Makó

2017 eseményeire való zenés, fényképes visszatekintés és azokért való köszönet zajlott az év utolsó szentmiséjén a makói belvárosi templomban. Pálfai Zoltán plébános ekkor ismertette az egyházközség statisztikáját is. Ez alapján megállapítható, hogy a keresztelések száma csökkenést mutat a korábbi esztendő adataihoz képest. 54 főt kereszteltek meg az idén, ez öttel kevesebb, mint tavaly, viszont pozitívum, hogy három felnőtt is határozott a szentség felvételéről.  Az óévben 15 pár kötött egyházi esküvőt, a korábbi 12-höz képest. Ez a terület egyébként folyamatos emelkedést mutat. A halálozások száma ezúttal is némileg csökkent, 44 halott volt ebben az évben az előző 48-hoz képest. Viszont szentségekkel ellátva viszont csak kilencen távoztak az elhunytak közül. Ez utóbbi adatok a közös temető miatt, a belvárosi és újvárosi egyházközségekből együtt értendők. Ezen kívül 27-en járultak első szentáldozásukhoz a Szent István Király templomban és 26-an bérmálkoztak.

A Te Deummal záródó szentmisével nem ért véget az óesztendő, 23 órától kezdve egészen éjfélig a békéért imádkoztak a hívek és így köszöntötték 2018-at. Akik ezt a csendes formáját választották a szilveszteri ünneplésnek, gyertyafénynél imádkozva, énekelve léphetett át az új évbe.

– Nem vagyunk túl sokan, így nagyon bensőséges a légkör és alkalmat ad az elcsendesedésre. Lélekben csatlakozunk a most Bázelben zajló Fiatalok Európai Találkozójának imaszándékaihoz – tudtuk meg a plébánostól.

Január 1-je a római katolikus egyházban főünnep, amikor Szűz Mária Istenanyaságáról emlékeznek meg. Emellett a béke világnapja is, amikor az önmagunkkal és a másokkal való megbékélésre hívják fel a figyelmet szerte a világon.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest