Van, aki hisz bennük, és van, aki nem, de az biztos, hogy rengeteg szokás maradt fent, amelyet mágikus erő övez, és amelyekkel boldogságra, gazdagságra és sikerre tehetünk szert az ősök szerint.

MH–színes

Az ételek különösen nagy szerepet játszanak az újévi babonákban, hiszen ha marad étel a hűtőben, akkor a következő évben sem lesz hiányunk. Vannak viszont fogások, amiket jobb elkerülni, például nem szabad baromfihúst enni, mert hátrakaparja a baromfi a szerencsénket. A rétes viszont mindig jó választás, hiszen: több töltelék = több boldogság. Emellett fontos az egész kenyér megszegése is, hogy mindig legyen a családban. A hal bizonyos vidékeken szerencsésnek számít, van, ahol kevésbé: elúszhat vele a szerencse, vagy annyi pénzünk lehet, ahány pikkely van rajta. A lencseevés is fontos, hiszen attól sose ürül ki a pénztárcánk. A disznó előtúrja a szerencsét, és a farkát is érdemes meghúzni éjfélkor, hiszen minél tovább visít, annál tovább lesz jó hírünk az újévben.

Szilveszterkor a szerelemhez is sok szokás köthető, az egyik legismertebb a gombócfőzés hagyománya. Ilyenkor a lányok elrejtik a kiszemelt fiúk nevét a gombócba. Főzés közben amelyik először feljön, az lesz az igazi. Aki pedig már megtalálta a szerelmét, az kenje be mézzel a száját, és úgy váltson a párjával csókot, hiszen úgy hosszú és édes lesz kapcsolatuk.

A ház körüli munkáknál sem mindegy mit és hogy teszünk. Az újév napján tilos kivinni a szemetet, mivel kidobjuk vele a szerencsénket is. Szerencsét hoz, ha megtöltjük a sótartót, kávétartót, zsírosbödönt, hiszen ez bőséget jelent az újévre nézve. Az év utolsó napján bőségesen meg kell etetni az állatokat, hiszen ez gazdagságot hoz a családnak.

A felsoroltakon kívül még rengeteg babona és szokás létezik, hiszen ahány ház, annyi szokás. Ha nem is hiszünk bennük, egy-kettőt érdemes lehet megfogadni, sőt, családi programnak sem rossz az év utolsó, illetve az újév első napjára.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest