Nagyon sok jogszabály megváltozik a 2018-as év első napjától. Jönnek a szelektív adócsökkentések, nőnek a bérek, de az autósok is örülhetnek, és ez még nem minden.

MH – Belföld

Január elsejétől 27-ről 5 százalékra csökken a fogyasztási célú halak és a házi sertés vágási mellékterméke, belsőségek áfakulcsa, így például a máj és a zsírszalonna is olcsóbbá válhat. Ráadásul a bérek is emelkednek: a minimálbér 8 százalékkal, 138 ezer forintra, a szakmunkás garantált bérminimum 12 százalékkal, 180 500 forintra emelkedik, ez családi adókedvezmény nélkül havi 91 770 és 123 643 nettó bért jelent. Továbbá a munkabéreket érintő szociális hozzájárulási adó (szocho) is csökken, 22 százalékról 19,5 százalékra, a gyermekgondozási díj (gyed) pedig nő. A cafeteria terén is lesznek változások: például az albérlet-támogatást 2018-tól határozott idejű szerződéssel is igénybe lehet venni.

Egy már elfogadott törvénymódosításnak köszönhetően az éttermi szolgáltatások adókulcsa is megváltozik: 18-ról 5 százalékra, illetve bevezetik a 4 százalékos turizmusfejlesztési hozzájárulást is. Az internet-hozzáférési szolgáltatások kulcsa is 18-ról 5-re változik.

Az autósoknak könnyebbség lesz, hogy az autópályára hajtva még egy óráig megvehetik a használati jogosultságot, a motorosok pedig kedvezményes havi matricát is vehetnek jövő nyártól. Az üzemanyagnál nem változik a jövedéki adó szintje.

A nyugdíjasoknál folytatódik a korhatáremelés, jövő évtől 63,5 év lesz a korhatár, ez 2020-ig folytatódik majd, a 65 év eléréséig. A 28 500 forintos nyugdíjminimum nem változik, de az általános emelés 3 százalékos lett.

Jobban járnak azok, akik hosszú távra adnak ki ingatlant, de azok is, akik bankkártyával fizetik majd sárga és fehér csekkjeiket, hiszen ebben az esetben nem lesz szükséges az okmányokat is felmutatni. Január elsejétől a kéményseprő is ritkábban jön, hiszen eltörölték a kötelező ellenőrzést.

Azok is sokat spórolhatnak, akik a következő évben fognak nyelvvizsgázni: minden 35 év alatti fiatal következő nyelvvizsgadíját a kormány megtéríti, akkor is, ha már rendelkeznek (akár több) bizonyítvánnyal. Ezzel szeretnék ösztönözni a fiatalokat a nyelvtanulásra, erre legfeljebb 34,5 ezer forintos támogatás kapható.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest