Január 1-étől ismét nő a minimálbér, és a szakmunkás garantált bérminimum is. A cégeknek a szociális hozzájárulási adó csökkentése jelent könnyítést. (Borítókép: MTI Fotó/Kovács Tamás)

MH – MTI

2016-ban írták alá azt a hat évre szóló bérmegállapodást, amelynek köszönhetően jövőre 8 százalékkal emelkedik a minimálbér, 12 százalékkal pedig a szakmunkás garantált bérminimum.

Ezzel előbbi 138.000 forint, utóbbi pedig 180.500 forint lesz. Cseresnyés Péter, a Nemzetgazdasági Minisztérium munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkára kiemelte, 2010-ben ezek még 73.500 forint és 89.500 forint voltak, így gyakorlatilag nyolc év alatt nagyon mindkettőt jelentősen sikerült megemelnie a kormánynak, a garantált bérminimum a duplájára nőtt, de a minimálbér is 88 százalékkal emelkedett.

A munkabérekre rakodó adóteher, a szociális hozzájárulási adó, az idei 22 százalékról, 19,5 százalékra csökken, ami újabb 200 milliárd forintot hagy a munkaadóknál, ezt az összeget pedig technikai fejlesztésekre és béremelésre fordíthatják, tette hozzá az államtitkár.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest